Страните, участващи в споразумението ОПЕК +, заемат отговорна позиция и "балансират беззаконието", което САЩ организират. Това заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков по телевизионния канал "Россия-1" в неделя в предаването "Москва. Кремъл. Путин", предава ТАСС.

Той обърна внимание на факта, че Вашингтон иска да прокара решенията си на всяка цена и се опитва да манипулира петролните запаси, но подобна игра няма да доведе до нищо добро. "И фактът, че на това всъщност се противопоставя балансираната, обмислена и планирана работа на страните, които заемат отговорна позиция в рамките на ОПЕК +, включително нашата страна, е много добър. Това по някакъв начин балансира беззаконието, което американците организират", каза още говорителят на Кремъл.

Решението на ОПЕК+ цели стабилизиране на пазара, убеждава Кремъл

Решението на ОПЕК+ цели стабилизиране на пазара, убеждава Кремъл

Алиансът реши да намали драстично добива на петрол

Според Песков САЩ се опитват да манипулират петролните си запаси, като изваждат допълнителни количества на пазара.

Според говорител на Кремъл основната задача на Вашингтон е да прокарва решенията си, дори с цената на дестабилизиране на световния енергиен пазар. И в крайна сметка, продължи той, тези решения "отчасти бяха приети от Европейския съюз в последния пакет от санкции - за въвеждане на тавани на цените и така нататък".

Цената на петрола леко тръгна нагоре

Цената на петрола леко тръгна нагоре

След решението на ОПЕК+ за намаляване на добива