Риболовът около спорните Курилски острови скара Русия и Япония.

В неделя Москва отказа да участва в годишните преговори с Токио относно риболовството край островите заради санкциите, наложени ѝ от Япония във връзка с войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

"За връщането към нормалния диалог японските ни съседи трябва да проявят елементарно уважение към нашата страна, стремеж към възстановяване на двустранните отношения. На този етап не виждаме такова желание у японското правителство", подчерта говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Днес главният секретар на кабинета на Япония Хирокадзу Мацуно заяви, че Токио счита позицията на Москва за организиране на консултации относно риболова на японски рибари в руската икономическа зона близо до Курилите като неприемлива, съобщава ТАСС.

Русия продължава да счита спорните Курилските острови за свои територии

Русия продължава да счита спорните Курилските острови за свои територии

Така отговори Захарова на протестите на Япония срещу провежданите учения

"Неприемливо е руската страна да предприеме такъв ход. Ние настояваме Русия да отговори на междуправителствените консултации възможно най-скоро, за да можем да започнем риболов", посочи той.

Споразумението за безопасен риболов е въпрос на живот и смърт за японските рибари, заяви Такако Сузуки, японски политик от управляващата Либерално-демократическа партия, по време на заседание на бюджетната комисия на долната камара на японския парламент.

През юни миналата година Русия временно замрази споразумението от 1998 г., което позволява на японски рибарски лодки да плават около спорния архипелаг. Всяка година двете страни преговарят по този договор, за да бъде позволен риболовът. От Втората световна война насам Москва и Токио спорят за тази територия, след като съветските войски превзеха Курилските острови в края на войната.

Русия обвини Япония в засилен реваншизъм за Курилските острови

Русия обвини Япония в засилен реваншизъм за Курилските острови

Напрежението в региона не стихва