В понеделник украинското подразделение, скрито под стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, заяви, че гарнизонът му изпълнява заповедите за спасяване на живота на войниците - явен знак, че най-дългата и кървава битка в украинската война е към своя край.

В понеделник Ройтерс видя около десетина автобуса, очевидно превозващи украински бойци, да напускат завода. Не беше възможно да се определи колко души са били на борда. Смята се, че в огромния завод от съветската епоха се намират около 600 бойци, включително десетки ранени.

"С цел спасяване на човешки животи целият Мариуполски гарнизон изпълнява одобреното решение на Върховното военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ", заяви полк "Азов" в публикация в социалните мрежи.

Украйна: Мариупол е превърнат в средновековно гето

Украйна: Мариупол е превърнат в средновековно гето

Имало опасност от епидемии

В него се казва, че защитниците на Мариупол, в югоизточната част на страната, са се задържали 82 дни, печелейки време за останалата част от Украйна да се сражава с руските сили и да си осигури западни оръжия, необходими за устояване на руското нападение.

Стоманодобивният завод е последният украински бастион в някога процъфтяващото пристанище, което сега е в руини след месеци руска обсада, при която според Украйна са загинали десетки хиляди души.

От февруари насам разрушенията на Мариупол се превърнаха в символ както на способността на Украйна да устои на руското нашествие, така и на готовността на Русия да унищожи украинските градове, които устояват.

Във видеоклип, придружаващ изявлението на полк "Азов", един от старшите командири на подразделението, Денис Прокопенко, заяви: "Основното е да се осъзнаят всички рискове, има ли план Б, напълно ли сте ангажирани с този план, който трябва да позволи изпълнението на поставените задачи и запазването на живота и здравето на личния състав?"

Русия съобщава за извозване на ранените от "Азовстал"

Русия съобщава за извозване на ранените от "Азовстал"

Украински източници не са потвърдили постигната договореност

"Това е най-високото ниво на командване на войските. Още повече, когато решението ви е одобрено от висшето военно командване."

Прокопенко не уточни какви действия са предприели защитниците. Видеото беше публикувано часове след като Русия заяви, че се е съгласила да евакуира ранени украински войници в медицинско заведение в контролирания от Русия град Новоазовск.