БРИКС никога не е бил и не възнамерява да стане военен съюз. Сътрудничеството между страните от асоциацията не е насочено срещу никого.

Това се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Коментарът бе направен в отговор на статията на Роджър Бойс в The Times - "Разширяването на БРИКС трябва да тревожи НАТО".  В нея Бойс представя БРИКС като почти военен съюз.

"БРИКС никога не е бил, не е и не възнамерява да стане военен съюз. Освен това БРИКС дори не е международна организация или интеграционна структура, а междудържавно обединение на равноправни участници. Това е мултидисциплинарно стратегическо партньорство, което се основава на три ключови стълбове - политика и сигурност, икономика и финанси, култура и хуманитарни връзки. Отношенията между партньорите от БРИКС се изграждат на основата на равнопоставеност и взаимно уважение, принципите на откритост, прагматизъм, солидарност и, най-важното в случая, не са режисирани. срещу никого", подчертаха от МВнР.

Руското външно министерство припомни, че една от основните задачи на БРИКС е създаването на справедлива и многостранна световна икономическа система.

"От самото си създаване БРИКС се застъпва за мирни методи за разрешаване на международни спорове и засилване на многостранността при разрешаването на глобалните проблеми и зачитането на суверенитета на държавите допринася за разширяването на БРИКС засилване на ролята на развиващите се държави в международните дела, което произтича от обективните промени в глобалната икономика", допълват от там.

Русия отчита голям интерес към БРИКС заради плурализма

Русия отчита голям интерес към БРИКС заради плурализма

"Всичко това е отразено в БРИКС - без диктат, доброволно и равнопоставено участие, сега много въпроси не са политизирани. ", настоя Мария Захарова

"Дори теоретично поставянето на БРИКС наравно с агресивния военен блок НАТО, който през дългите десетилетия на своето съществуване е белязан само от кървави нашествия и подкопаване на сигурността в различни региони на планетата, е просто абсурдно документи на Северноатлантическия алианс, че има ясно дефинирани "противници", а именно НАТО провежда все по-мащабни учения както на руските граници, така и в Азиатско-тихоокеанския регион. НАТО доставя все по-смъртоносни оръжия и разузнавателна информация на марионетен неонацистки режим в Киев, който хвърля украинците на клане и си сътрудничи с международните терористични организации",  настоява дипломатическото ведомство.

Руското външно министерство отбеляза, че НАТО е "изсъхнала реликва от Студената война, която отдавна е загубила смисъла на своето съществуване", докато БРИКС е "създаване, помощ в развитието, взаимно обогатяване на цивилизациите, зачитане на интересите на всички страни в интерес на изграждането на истински справедлив световен ред.

Русия пое едногодишното ротационно председателство на БРИКС на 1 януари тази година. То включва повече от 200 събития по широк кръг от въпроси. Основният акцент на руското председателство ще бъде срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Казан на 22-24 октомври.

Русия покани генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да присъства на предстоящата среща.

ООН очаква, че на срещата на върха ще бъдат постигнати важни споразумения и че тя ще "даде необходимия тласък напред, за да се гарантира, че всичките 17 цели, заложени в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г., са изпълнени и правят живота на планетата по-благоденстващ и безопасен".

Куба официално поиска включването си в БРИКС чрез писмо до Путин

Куба официално поиска включването си в БРИКС чрез писмо до Путин

Страната е изпратила писмо до Путин

Куба официално поиска да се присъедини към БРИКС, като е изпратила писмо до руския президент Владимир Путин.

Азербайджан потвърди, че също настоява за членство след среща между Путин и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Членството в БРИКС става чрез покана, като в началото на тази година няколко страни получиха такава, включително Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства. Аржентина също получи покана, но отказа да се присъедини.

БРИКС, първоначално формирана от Бразилия, Русия, Индия и Китай, се разшири през последните години с добавянето на Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Русия по-рано подчерта важността на структурата, като отбеляза, че държавите от БРИКС представляват 45% от световното население, произвеждат около 40% от световния петрол и осигуряват приблизително една четвърт от глобалния износ на стоки.

Турция не е предприела конкретни стъпки за членство на Турция в БРИКС

Турция не е предприела конкретни стъпки за членство на Турция в БРИКС

Но "процесът е в ход" каза говорителят на управляващата партия в страната Омер Челик