Икономиката на Русия ще се свие по-малко от очакваното и инфлацията няма да бъде толкова висока, колкото прогнозираната преди три месеца. Това показва доклад на руското Министерство на икономиката, съобщава "Ройтерс".

Ведомството отбелязва, че икономиката се справя със санкциите по-добре, отколкото бяха първоначалните опасения.

Икономиката на страната изпада в рецесия, след като Москва изпрати въоръжените си сили в Украйна на 24 февруари, навличайки си радикални западни ограничения върху своя енергиен и финансов сектор, включително замразяване на руски резерви, държани в чужбина. Санкциите принудиха множество западни компании да напуснат страната.

Въпреки това, шест месеца, след като Русия започна своята т.нар. "специална военна операция", спадът се оказва не толкова сериозен, колкото прогнозира Министерството на икономиката в средата на май.

В Русия очакват рецесия заради санкциите

В Русия очакват рецесия заради санкциите

Санкциите срещу енергоносителите засега се компенсирали от високите цени

Руският БВП ще се свие с 4,2% тази година, а реалните разполагаеми доходи ще спаднат с 2,8% в сравнение със спадове от съответно 7,8% и 6,8%, наблюдавани преди три месеца.

По-рано министерството предупреди, че икономиката е напът да се свие с повече от 12%, което ще бъде най-значителният спад на икономическото производство след разпадането на Съветския съюз и произтичащата от това криза в средата на 90-те години.

Към момента обаче ведомството прогнозира инфлация в края на 2022 г. от 13,4% и безработица от 4,8% в сравнение с по-ранните му прогнози от съответно 17,5% и 6,7%.

Западните санкции хвърлиха Русия в най-тежката рецесия от 1994 г.

Западните санкции хвърлиха Русия в най-тежката рецесия от 1994 г.

Икономиката на страната вероятно ще се свие с 10,8% през 2022 г.

Прогнозите за БВП за 2023 г. обаче са по-песимистични - очакванията са за 2,7% свиване в сравнение с предишната оценка от 0,7%. Това е в съответствие с мнението на Централната банка на Русия, че икономическият спад ще продължи по-дълго, отколкото се смяташе досега.

В доклада си за август Министерството на икономиката не посочва очаквания относно цените на петрола - основният износ на Русия, нито пояснява причините за преразглеждане на своите прогнози.

Предстои прогнозите да бъдат прегледани от бюджетната комисия на правителството и след това от самото правителство.

Муудис: Русия може да е вече във фактически дефолт

Муудис: Русия може да е вече във фактически дефолт

Русия се опитала да плати в рубли доларов дълг