Доставките на руски газ за Полша по договора "Ямал" бяха спрени за кратко в сряда, показват данни на газопреносните оператори в Европейския съюз, което поражда опасения, че Русия може да намали доставките за съюзниците на Украйна, използвайки "газов шантаж", предава Ройтерс.

И Полша, и България по-рано заявиха, че Русия ще спре да доставя газ в сряда на двете страни членки на НАТО и ЕС, на фона на задълбочаването на разрива между Европа и Русия заради инвазията в Украйна.

Украйна обвини Русия, че изнудва Европа с енергоресурси в опит да "вбие клин между съюзниците".

Мрежата на газопреносните оператори на Европейския съюз заяви, че газът за Полша е бил прекъснат за кратко, но по-късно потокът е възстановен и дори е нараснал, след като е паднал до нула.

От "Булгартрансгаз" заявиха, че към сряда сутринта доставките за България не са спирали, коментира Ройтерс.

Договорът за доставка на газ на Полша с "Газпром"е за 10,2 милиарда кубически метра годишно и покрива около 50% от националното потребление.

Полската държавна газова компания PGNiG по-рано заяви, че доставките от "Газпром" през Украйна и Беларус ще бъдат прекъснати в 8 часа сутринта (9:00 часа българско време) в сряда, но компанията заяви, че не е необходимо да черпи  газ от резервите и нейните газохранилища са пълни на 76 %.

"Крайната цел на руското ръководство не е просто да завземе територията на Украйна, а да разчлени цяла Централна и Източна Европа и да нанесе глобален удар по демокрацията", каза късно във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Началникът на кабинета му Андрий Ермак каза, че Русия "започва газовото изнудване на Европа".

"Русия се опитва да разбие единството на нашите съюзници", каза Ермак.

България, която почти изцяло разчита на руския внос на газ, заяви, че е изпълнила всичките си договорни задължения с Газпром и че предложената нова схема на плащане е в нарушение на споразумението.

Тя е провела първоначални разговори за внос на втечнен природен газ през Турция и Гърция, пише Ройтерс

Комерсант: Спирането на газа за Полша вместо отговор стана причина за санкции

Комерсант: Спирането на газа за Полша вместо отговор стана причина за санкции

Страната е знаела за предстоящото спиране още преди то да бъде обявено

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип "К" за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на "Газпром". В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че "недружелюбните" чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния "Газпром" в рубли вместо в други валути. ЕК реше, че няма да плаща газа в рубли, но в петък заяви, че това не би било нарушение на санкциите.

Спирането на газа - плесница пред строя и тест на най-слабото място

Спирането на газа - плесница пред строя и тест на най-слабото място

Иван Хиновски, Васко Начев, Илиян Василев и Божков Еленков