Русия и Украйна са се договорили, че от 1 януари 2020 г. взаимните искове ще бъдат снети и изземването на имущество в резултат на решения по съдебни искове ще бъде отменено. Това обяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от руските медии.

Договореността за отказ от взаимните искове, за които няма окончателно решение, стана част от протокола за газово сътрудничество, който Русия и Украйна подписаха на 20 декември.

Русия и Украйна се разбраха за газа – „Газпром” изплаща $2,9 млрд.

Русия и Украйна се разбраха за газа – „Газпром” изплаща $2,9 млрд.

"Газпром" и "Нафтогаз" финализират сделка за транзит на газ, което означава, че руският износ на газ за Европа през Украйна ще продължи след края на 2019 г.

За да продължи транзита на газ през Украйна, руският газов гигант "Газпром" ще сключи споразумение с "Оператора на газотранспортната система на Украйна", а с украинската петролно-газова компания "Нафтогаз" - договор за резервиране на капацитети за транспортиране.

Предполага се, че през следващата година ще бъдат запазени капацитети за транзит на 65 млрд. куб. метра газ, а в периода 2021-2024 г. - по 40 млрд. куб. метра при установяване на конкурентна тарифа.

Газовият транзит през Украйна гарантиран за 5 години

Газовият транзит през Украйна гарантиран за 5 години

Отлагане на войната за синьо гориво

Що се отнася до уреждането на правните спорове, "Газпром" са се съгласили да изплатят на "Нафтогаз" 2,9 млрд. долара във връзка с решението на Стокхолмския арбитраж, а украинското правителство трябва да подпише споразумение с "Газпром" за снемане на антимонополните претенции в размер на 7,4 млрд. долара.

ЕК, Русия и Украйна стигнаха до споразумение за транзита на газ

ЕК, Русия и Украйна стигнаха до споразумение за транзита на газ

Путин иска взаимно приемливо споразумение и напомня за $3 млрд. дълг