Русия пое временния контрол върху активите на финландската енергийна група "Фортум" и бивше германско дъщерно дружество на "Юнипер", поставяйки въпроителни относно съдбата на други чуждестранни компании в Русия на фона на натиска от западните санкции, предава Ройтерс.

Президентът Владимир Путин късно във вторник подписа указ за установяване на временен контрол върху руските активи на двете европейски държавни енергийни компании.

Указът - очертаващ възможни ответни мерки, ако руските активи в чужбина бъдат конфискувани - показа, че Москва вече е предприела действия срещу руското подразделение на "Юнипер" - "Юнипро" и активите на "Фортум". Русия даде да се разбере, че този ход може да бъде отменен.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че указът не засяга собствеността, а само правомощията за управление на активите. Той каза, че мярката може да бъде разширена и за други активи, ако е необходимо.

"Приетият указ е отговор на агресивните действия на неприятелските страни", каза Песков. "Тази инициатива отразява отношението на западните правителства към чуждестранните активи на руски компании."

Указът на Путин "не се занимава с въпросите на собствеността и не лишава собствениците от техните активи, тъй като външното управление е временно и означава само, че първоначалният собственик вече няма право да взема управленски решения", каза той.

Москва реагира гневно на съобщенията, че държавите от Групата на седемте обмислят почти пълна забрана на износа за Русия, докато много от тях призоваха за много по-строги санкции, за да се ограничи способността на Русия да воюва в Украйна. Европейският съюз обмисля използването на замразени руски активи за възстановяване на Украйна.

ЕС и Япония са против пълната забрана на износа за Русия от страна на Г-7

ЕС и Япония са против пълната забрана на износа за Русия от страна на Г-7

Твърда политика срещу Путин

"Юнипер" притежава 83,73% от "Юнипро", която управлява пет електроцентрали с общ капацитет над 11 гигавата в Русия и има около 4300 служители.

"Фортум" е мажоритарна собственост на финландската държва. Хелзинки се присъедини към НАТО в началото на този месец. Москва тогава каза, че Финландия е допуснала опасна грешка.

Финландското външно министерство не коментира веднага как решението на Русия ще се отрази на отношенията между двете страни.

"Настоящото разбиране на "Фортум" е, че новият указ не засяга правото на собственост (регистрираната собственост) на активите и компаниите в Русия", се казва в изявление на компанията.

"Въпреки това остава неясно как това засяга например руските операции на "Фортум" или текущия процес на продажба", се добавя в него.

Руското подразделение на "Фортум" има седем топлоелектрически централи в района на Урал и Западен Сибир, като същевременно притежава портфолио от вятърни и слънчеви централи в Русия, заедно с местни партньори. Балансовата стойност на тези активи възлиза на 1,7 милиарда евро в края на 2022 г.

И двете компании се опитват да напуснат Русия. През февруари "Юнипер" оцени своя дял в "Юнипро" на 1 евро символично, за да отрази вероятността сделката да не се осъществи.

В указа се казва, че Русия трябва да предприеме спешни мерки, за да отговори на неуточнени действия от страна на Съединените щати и други, които според Москва са "недружелюбни и противоречат на международното право". Акциите на двете предприятия бяха поставени под временния контрол "Росимушчество" - федералната правителствена агенция за собственост.

Държавната руска банка ВТБ тази седмица предупреди, че Русия трябва да обмисли поемането и управлението на активи на чуждестранни компании като "Фортум", като ги върне само когато санкциите бъдат отменени..

"Росимушчество" каза, че активите на повече чуждестранни фирми могат да попаднат под временен руски контрол.

"Декретът не засяга проблемите на собствеността и не лишава собствениците от техните активи. Външното управление е временно по своя характер и означава, че първоначалният собственик вече няма право да взема управленски решения", казаха от агенцията.

Продажбите на активи от инвеститори от "неприятелски" страни - както Москва нарича онези, които наложиха санкции срещу Русия - изискват одобрение от правителствена комисия и в някои случаи от президента.

Бойкот срещу компания, изнасяща уиски и джин за Русия

Бойкот срещу компания, изнасяща уиски и джин за Русия

"Перно Рикар" е доставила на Русия алкохол за десетки милиони долари