До месец Русия напълно ще изостави щатския долар в структурата на Фонда за национално благосъстояние (ФНБ) и ще намали дела на британския паунд, информира ТАСС.

Делът на златото, еврото и юана във ФНБ ще расте, докато делът на японската йена няма да се промени. Това обяви руският финансов министър Антон Силуанов пред репортери в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Русия последователно се откъсва от зависимостта от долара

Русия последователно се откъсва от зависимостта от долара

Това обяви шефът на Държавната дума

"Ние, подобно на Централната банка, взехме решение да намалим инвестициите на ФНБ в доларови активи. Днес, що се отнася до структурата, в долари имаме около 35% от инвестициите на ФНБ. Решихме да се изтеглим от доларовите активи изцяло, замествайки инвестициите в долари с увеличение в евро, увеличение в злато", уточни Силуанов.

По думите му преходът към новата структура на ФНБ ще се осъществи до месец. "Достатъчно бързо е в рамките на един месец да се стигне до този дял", отбеляза още руският финансов министър.

"В долари (ще бъдат инвестирани) - 0%, в евро - 40%, в юани - 30%, в злато - 20%, в лири и йени по 5%. Заменихме доларите с увеличение от 5% в евро, злато и юани", каза Силуанов за новата структура на ФНБ.

"Нашият оператор (по отношение на покупките на злато, б. р.) е Централната банка. Тя оперира със своите златно-валутни резерви, а за ФНБ сама определя структурата на своите активи и дела на ФНБ в тези активи", добави той.

Златото изпревари долара за пръв път в резервите на Русия

Златото изпревари долара за пръв път в резервите на Русия

22,9% от активите на Руската централна банка са в злато

Към 1 май 2021 г. обемът на ликвидните активи на ФНБ възлиза на еквивалент на 8,66 трлн. рубли или 116,4 млрд. долара (около 7,5% от прогнозния БВП на Русия за 2021 г.), отчита руското финансово министерство. Това е малко под 20% от всички международни резерви на Русия (590,5 млрд. долара към 30 април), по-голямата част от които се държат от Централната банка.