Руската федерация смята, че "замразяването" на международните й резерви е безпрецедентно и ще оспори тези решения в съда. Това заяви гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина.

"Ще предприемем съдебни действия. Подготвяме се да ги приложим, защото е безпрецедентно в световен мащаб златните и валутните резерви на толкова голяма страна да са замразени", изтъкна тя в свое изявление пред Държавната дума.

Още вчера Набиулина посочи, че Русия разполага с някои резерви, но предупреди, че те са ограничени и че страната ще трябва да търси други решения. Тя също така призна, че икономиката "влиза в труден период на структурни промени".

Муудис: Русия може да е вече във фактически дефолт

Муудис: Русия може да е вече във фактически дефолт

Русия се опитала да плати в рубли доларов дълг

Санкциите засегнаха преди всичко финансовия пазар, но сега те ще започнат да засягат все повече икономиката, отбеляза тя, цитирана от ТАСС.

Според нея Русия ще навлезе в период на структурна трансформация през второто и началото на третото тримесечие на годината.

Периодът, в който икономиката можеше да живее с резерви, приключи, категорична бе Набиулина. По нейни думи основните проблеми ще бъдат свързани с ограниченията върху вноса и логистиката на външната търговия, а в бъдеще - и с ограниченията върху износа.

В резултат на чуждестранните санкции бяха замразени около 300 милиарда долара от около 640-те милиарда долара, които Русия имаше в свои златни и валутни резерви.

Русия ще изплаща еврооблигациите в рубли, докато резервите й са блокирани

Русия ще изплаща еврооблигациите в рубли, докато резервите й са блокирани

Съединените щати в понеделник попречиха на Русия да изплати на притежателите на държавния дълг над 600 милиона долара