Москва е изпратила на Индия списък с над 500 продукта за възможни доставки, включително части за автомобили, самолети и влакове, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на четирима източници, запознати с въпроса.

Причината е, че наложените на Русия санкции заплашват да продължат да изцеждат потенциала на жизненоважни промишлени сектори в страната.

Списъкът, видян от "Ройтерс" в Ню Делхи, е временен и не е ясно колко артикула в крайна сметка ще бъдат изнесени и в какви количества. Източник от индийското правителство обаче твърди, че искането е необичайно по своя обхват.

Индия има желание по този начин да насърчи търговията, както и да намали нарастващия търговски дефицит с Русия, обясни той. Някои компании обаче изразиха загриженост относно възможните нарушения на западните санкции.

Източник от индустрията в Москва, пожелал анонимност, заяви, че Министерството на промишлеността и търговията на Русия е поискало от големите компании да предоставят списъци с необходими суровини и оборудване.

Той посочи, че ще са необходими допълнителни дискусии, за да се договорят спецификите и количествата, като обхватът не се ограничава само до Индия.

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

Цената и последствията за тях от преминаването към по-ясно стратегическо съгласуване с Русия ще бъдат значителни и дългосрочни

Исканията са били отправени седмици преди посещението на индийския външен министър Субраманям Джайшанкар в Москва на 7 ноември, уточниха двама индийски източници. Не е ясно какво послание е предала индийската делегация на Русия по време на посещението.

Правителството на премиера Нарендра Моди не се присъедини към западните страни и не разкритикува открито Москва за войната ѝ в Украйна. Вместо това рязко увеличи покупките на руски петрол, които предпазиха страната от някои от ефектите на санкциите.

По време на посещението си в Москва Джайшанкар заяви, че Индия трябва да увеличи износа за Русия, за да балансира двустранната търговия, която сега е насочена към Москва.

Западните санкции прекъснаха доставките на някои жизненоважни продукти за Русия.

Авиокомпаниите са изправени пред остър недостиг на резервни части, тъй като почти всички самолети са чуждестранно производство. Автомобилните части също са търсени, след като световните автомобилни производители започнаха да напускат руския пазар.

Руският списък с артикули, който се простира на близо 14 страници, включва части за автомобилни двигатели, като бутала, маслени помпи и запалителни бобини. Брони, предпазни колани и информационно-развлекателни системи също са сред търсените артикули.

За самолети и хеликоптери Русия е поискала 41 артикула, включително компоненти за колесници, горивни, комуникационни и пожарогасителни системи, спасителни жилетки и авиационни гуми.

Лавров се надява Индия да помогне за заобикаляне на санкциите

Лавров се надява Индия да помогне за заобикаляне на санкциите

Руският външен министър е на посещение в азиатската страна

Списъкът включва и суровини за производство на хартия, хартиени торби и потребителски опаковки, както и материали и оборудване за производство на текстил.

Руските производители на метали, като миннодобивния гигант "Нарникел", заявиха, че западните санкции затрудняват компаниите да получат вносно оборудване, резервни части, материали и технологии през настоящата година.

Списъкът включва и около 200 артикула от металургията.

Русия е най-големият доставчик на военно оборудване за Индия от десетилетия и четвъртият по големина пазар за индийски фармацевтични продукти.

С увеличаването на закупуването на руски петрол и нарастването на доставките на въглища и торове Индия търси начини за възстановяване на търговския баланс, поясни източникът от индийското правителство.

Украйна не можа да скара Путин и Моди

Украйна не можа да скара Путин и Моди

Мартин Табаков за разнопосочната външна политика на Ню Делхи, която обаче отстоява суверенната самостоятелност

Индийският внос от Русия се увеличи близо пет пъти, достигайки 29 милиарда долара между 24 февруари и 20 ноември, в сравнение с 6 милиарда долара за същия период преди година. Междувременно износът е намалял от 2,4 милиарда долара на 1,9 милиарда долара.

Индия се надява да увеличи износа си до около 10 милиарда долара през следващите месеци чрез списъка с искания от Русия.

Някои индийски компании обаче не са склонни да изнасят за Русия поради страх да не бъдат санкционирани от Запада, липса на яснота относно плащанията и предизвикателства при осигуряването на застраховка.