Русия е поискала от Бразилия подкрепа в Международния валутен фонд, Световната банка и групата на водещите икономики Г-20, за да може да се противопостави на осакатяващите санкции, наложени от Запада, след като нахлу в Украйна, според писмо, видяно от Ройтерс.

Руският финансов министър Антон Силуанов е написал писмо до министъра на икономиката на Бразилия Пауло Гуедес с молба за "подкрепа на Бразилия за предотвратяване на политически обвинения и опити за дискриминация в международни финансови институции и многостранни форуми".

"Зад кулисите се работи в МВФ и Световната банка за ограничаване или дори изключване на Русия от процеса на вземане на решения", пише Силуанов. Той не дава подробности за пречките пред участието на Русия в тези институции и твърденията му не са проверени по независим начин.

Писмото, в което не се споменава войната в Украйна, е с дата 30 март и е предадено на бразилския министър от руския посланик в Бразилия в сряда.

"Както знаете, Русия преминава през труден период на икономически и финансови турбуленции, причинени от санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници", пише руският министър.

Запитан за писмото, Еривалдо Гомеш, секретар по международните икономически въпроси на бразилското министерство на икономиката, посочи, че Бразилия би искала Русия да остане част от дискусиите в многостранните организации.

"От гледна точка на Бразилия... поддържането на открит диалог е от съществено значение", каза той. "Нашите мостове са международни органи и нашата оценка е, че тези мостове трябва да бъдат запазени."

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза миналата седмица, че Съединените щати няма да участват в срещи на Г-20, ако Русия присъства. в последствие обаче говорителят на Белия дом Джен Псаки уточни, че САЩ няма да блокират форумите на най-високо ниво, а евентуални различни министерски срещи. 

Почти половината от международните резерви на Русия са замразени, а външнотърговските сделки са блокирани, включително тези с нейните партньори в Бразилия, каза Силуанов.

"САЩ и техните сателити провеждат политика на изолиране на Русия от международната общност", добави той.

Силуанов каза, че санкциите нарушават принципите на споразуменията от Бретън Уудс, които създават МВФ и Световната банка.

"Считаме, че настоящата криза, причинена от безпрецедентните икономически санкции, предизвикани от страните от Г-7, може да има дълготрайни последици, освен ако не предприемем съвместни действия за разрешаването й", пише той до Гуедес.

Крайнодесният президент на Бразилия Жаир Болсонару, който посети Москва само дни преди инвазията, запази Бразилия неутрална в украинската криза и не осъди инвазията, предизвиквайки критики от администрацията на Байдън.

Болсонару изрази "солидарност", когато посети руския президент Владимир Путин в Кремъл на 16 февруари около седмица преди началото на инвазията.

Бразилският външен министър Карлос Франка заяви, че Бразилия се противопоставя на изключването на Русия от Г-20, нещо за което настояват от Съединените щати.

"Най-важното нещо в този момент е всички международни форуми, Г-20, СТО, ФАО, да функционират пълноценно и за това всички страни трябва да присъстват, включително Русия", каза Франка на изслушване в бразилския Сенат на 25 март.

Припомняме, че Бразилия заедно с Русия, Китай, Индия и Южна Африка формират организацията БРИКС, на която се възлагаха големи надежди от създателите й през 2010-11 година, към момента не е дала очакваните резултати.