Съединените щати не планират да бойкотират срещата на върха на Г-20. Това заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от АП.

Изказванията на Псаки идват, след като финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че президентът Джо Байдън иска Русия да бъде изключена от форума на Групата на 20-те най-големи икономики, а САЩ ще бойкотират "редица срещи на Г-20".

Псаки обаче подчерта, че Йелън "се позовава" на събития "на министерско равнище и по-конкретни срещи". "Но това не беше индикация за плановете ни да бойкотираме или да не участваме", каза Джен Псаки.

Тази година Индонезия държи председателството на Г-20 и планира да домакинства на финансова среща през юли, както и на среща на върха през ноември. Посланикът на Русия в Джакарта Людмила Воробьова вече заяви, че руският президент Владимир Путин възнамерява да присъства на форума.

Русия не очаква да се случи "нищо ужасно", ако я изключат от Г-20

Русия не очаква да се случи "нищо ужасно", ако я изключат от Г-20

Светът е много по-разнообразен от САЩ и Европа, уверява Песков

"Президентът Байдън каза ясно и аз съм напълно съгласна с него, че нещата не могат да бъдат както обикновено с Русия в която и да било от финансовите институции", каза американският финансов министър Джанет Йелън.

Тя допълни: "Той поиска Русия да бъде отстранена от Г-20 и аз казах ясно на колегите си в Индонезия, че ние няма да участваме в серия от срещи, ако руснаците са там".

Байдън иска Русия да не е в Г-20

Байдън иска Русия да не е в Г-20

Причината е войната в Украйна