Бразилският президент Жаир Болсонару в неделя отказа да осъди нахлуването на руския си колега Владимир Путин в Украйна. Той се отклони от официалната позиция на правителството му в ООН, като заяви, че Бразилия ще остане неутрална по отношение на конфликта Русия-Украйна, съобщи "Ройтерс".

Болсонару наскоро отхвърли молбите на САЩ да не посещава Путин в Москва преди инвазията и разгневи западните съюзници, като каза, че е "солидарен с Русия", без да дава подробности.

В петък Бразилия гласува за проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, който би осъдил руската инвазия в Украйна, въпреки нежеланието на Болсонару.

На пресконференцията Болсонару каза, че е говорил два часа с Путин в неделя. Бразилия ще остане неутрална в конфликта, каза той, като отбеляза, че Русия и Украйна са "на практика братски нации".

"Няма да вземаме страна, ще продължим да бъдем неутрални и ще помагаме с каквото е възможно, каза държавният глава.  Голяма част от населението на Украйна говори руски.

Повече от 300 000 украинци са избягали в ЕС от войната

Повече от 300 000 украинци са избягали в ЕС от войната

Европейската комисия е готова да окаже целева помощ на страните

Болсонару отказа да разясни украинския аспект на разговора си с Путин.Попитан от репортер дали е готов да осъди действията на Путин, той каза, че ще изчака окончателен доклад или ще види как ще се разреши ситуацията, преди да даде мнението си.

Той добави, че е против всякакви санкции, които могат да донесат негативни последици за Бразилия, като се позова на руските торове, които са от решаващо значение за нейния гигантски агробизнес сектор.

Болсонару каза също, че не смята, че силите на Путин ще извършват масови кръвопролития в Украйна.

"Държавен глава като този на Русия не иска да предприема клане, където и да е", каза той, добавяйки, че в два южни региона на Украйна около 90% от населението иска да се "приближи до Русия".

Позовавайки се на украинския лидер Володимир Зеленски, Болсонару каза, че украинците са "поставили надеждата на своята нация в ръцете на комик".

В събота Болсонару написа в "Туитър", че правителството му няма да спре усилията си да евакуира бразилците от Украйна.

Захарова: ООН не може да осигури участие на руската делвгация

Захарова: ООН не може да осигури участие на руската делвгация

След като редица държави затвориха въздушното си пространство за руски самолети

"Моля всички бразилци на оспорвана територия да останат твърди, да следват инструкциите и да ни докладват за всякакви инциденти. Знам за трудностите, но няма да пестим усилия за разрешаването им", написа Болсонаро в Twitter.

В неделя президентът съобщи, че правителството му досега е успяло да евакуира около 70 бразилци от Украйна.