Русия ще увеличи бюджета на Министерството на отбраната със 150% през 2023 г. Това обяви ресорният министър Сергей Шойгу.

По време на заседание на министерството той отбеляза, че подобно увеличение трябва да позволи 97% от оръжията и оборудването на военнослужещите да бъде в готовност за използване по всяко време.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин говори за ситуацията в армията, като подчерта, че борбата с произведените от Запада оръжия в Украйна ще помогне на страната да подобри собствените си способности.

В края на октомври Путин постави задача да бъде ускорено задоволяването на нуждите на руските въоръжени сили. Беше разпоредено на правителството да оцени действителните нужди на своите въоръжени сили на фона на специалната операция и да разшири капацитета си за такова производство.

Русия ще похарчи 600 млрд. долара за отбрана до 2025 г.

Русия ще похарчи 600 млрд. долара за отбрана до 2025 г.

4,7 трилиона рубли ще бъдат разходени още тази година

Миналата седмица "Форбс" съобщи, че разходите на Руската федерация през 9-те месеца на пълномащабна инвазия и война срещу Украйна възлизат на около 82 млрд. долара, което се равнява на около една четвърт от годишния ѝ бюджет.

Според анализатори разходите на Русия за военни разходи са се удвоили тази есен и вече изискват минимум 10 млрд. долара месечно.

Руската федерация харчи средно по около 200 долара на ден за свой войник. Общите разходи за заплати на военните, участващи в сраженията, са около 2,7 милиарда долара след мобилизацията.

"Форбс": Войната топи бюджета на Русия

"Форбс": Войната топи бюджета на Русия

Кремъл ще харчи все повече