Русия няма да приеме вариант "План Б", когато става въпрос за сертифицирането на газопровода "Северен поток 2". Това заяви високопоставен руски служител в сряда, цитиран от Fox News.

"Ние не разглеждаме такива опции", заяви руският вицепремиер Александър Новак, попитан за възможността главният тръбопровод да не получи лиценза за експлоатация.

"Вярваме, че ще бъде стартиран в съответствие с сроковете, определени за сертифициране", добави той.

Припомняме, че по-рано днес германският външен министър Аналена Бербок изтъкна голямата роля на газопровода "Северен поток 2" за геополитиката.

Тя настоя, че той е нещо повече от просто частен икономически проект.

"Последните няколко години, като се вземат предвид различните възприятия (относно газопровода, б. р.), в Европа изясниха каква геостратегическа роля играе "Северен поток 2", коментира тя пред ДПА.

Путин: "Северен поток 2" ще доведе до поевтиняване на газа в Европа

Путин: "Северен поток 2" ще доведе до поевтиняване на газа в Европа

Газопровод срещна съпротивата на САЩ и няколко европейски държави

Германският канцлер Олаф Шолц вече увери, че Федералната мрежова агенция (BNA) се занимава с въпроса за сертифицирането на компанията Nord Stream 2 AG (собственост на "Газпром") като основен оператор на газопровода "съвършено без политика". Той нееднократно твърдеше, че проектът бил икономически, по подобие на предшественичката си Меркел.

"Северен поток 2" се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно; газопроводът е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Строителството на газопровода беше завършено през септември, но се наложи пускането му да бъде отложено заради липсата на решение от германския регулатор за сертифициране на Nord Stream 2 AG като независим оператор. Сертифицирането на компанията няма да се случи през първата половина на 2022 година, обявиха по-рано от Федералната мрежова агенция.

Новак: Европа изпуска допълнителни доставки на газ заради забавянето на "Северен поток 2"

Новак: Европа изпуска допълнителни доставки на газ заради забавянето на "Северен поток 2"

Руският вицепремиер очаква газопроводът да заработи в средата на 2022 г.

След евентуалното му сертифициране от германския регулатор проектът ще бъде прегледан и от Европейската комисия за съвместимостта му с Газовата директива на ЕС.