Руската централна банка отново рязко повиши лихвения си процент, след като властите са под натиск да забавят бързо нарастващата инфлация и растящите цени на храните, информира "Франс прес".

Инфлацията се покачва рязко от месеци, като цените на храните скачат до небето, което е удар за много руснаци с ниски доходи и малко спестявания.

На заседание днес Банката на Русия повиши основната си лихва със 100 базисни пункта до 8,50 процента.

Растящите цени заплашват повечето семейства в Русия с безрадостна Нова година

Растящите цени заплашват повечето семейства в Русия с безрадостна Нова година

"Няма да празнуваме празниците. Какво ще сложа на масата?"

"Инфлацията се развива над прогнозата на Банката на Русия за октомври", се посочва в изявление на централната банка, като се добавя, че е достигнала "шестгодишен връх" през октомври и ноември.

От банката уточниха, че към 13 декември инфлацията е била 8,1 процента и не изключи по-нататъшни повишения.

"Ако ситуацията се развие в съответствие с базовата прогноза, Банката на Русия държи отворена перспективата за по-нататъшно повишаване на основния лихвен процент на предстоящите си заседания", се подчертава в изявлението.

След месеци на исторически ниска инфлация, потребителските цени започнаха да се покачват през март 2020 г., водени от спада в стойността на рублата в разгара на пандемията от коронавируса.

Централната банка започна да повишава исторически ниския си лихвен процент същия месец.

Миналия месец шефът на Руската централна банка Елвира Набиулина предупреди, че нарастващата инфлация е "истинска катастрофа" за страната и призова правителството да предприеме действия.

"Високата инфлация наистина унищожава просперитета и е истинско бедствие, което прави хората по-бедни", изтъкна Набиулина, която е една от малкото длъжностни лица, които понякога критикуват политиката на правителството.

Набиулина разкритикува мерките на правителството за ограничаване на цените на някои стоки, както беше наредено от Путин.