Москва може да се откаже от трудно договорената зърнена сделка още следващия месец, ако условията за руския износ не се подобрят, предупреди руският заместник външен министър Сергей Вершинин в събота, цитиран от ТАСС.

"Не можем да бъдем доволни от това как се изпълнява този меморандум", каза Вершинин. "Бариерите пред нашия износ остават."

Забележките на Вершинин дойдоха само ден след среща с представители на САЩ в Женева за обсъждане на зърнената сделка.

Поради ролята си в осигуряването на глобалната продоволствена сигурност, руските храни и торове не са засегнати от западните санкции заради нахлуването в Украйна. Но Кремъл твърди, че трудностите по отношение на плащането, застраховката и логистиката затрудняват износа им.

Лондон: Русия ще възпрепятства зърнената сделка до срока за удължаването й

Лондон: Русия ще възпрепятства зърнената сделка до срока за удължаването й

Русия умишлено забавя инспекциите и активно блокира някои кораби, сочи британското разузнаване

Миналия месец споразумението беше удължено с два месеца, което означава, че ако дипломатическите усилия се провалят, от 17 юли корабите, преминаващи през Босфора, за да вземат товари от южните пристанища на Украйна и да ги доставят до световните пазари, вече няма да бъдат безопасни.

Споразумението беше сключено през юли миналата година от Русия, Турция, Украйна и ООН. Руският посланик в Турция даде да се разбере в петък, че няма база за удължаване на споразумението, предаде Ройтерс.

Според данни на ТАСС, откакто е сключена сделката, близо 40 процента от цялата доставка е била изнесена за Западна Европа - за страни като Испания, Италия, Нидерландия и Португалия са най-големите вносители.

Припомняме, че на 1 юни стана ясно,че ООН работи за разширяване на зърнената сделка и включване на допълнителни украински пристанища срещу възстановяването на работата на тръбопровод за амоняк от руския град Толиати до украинското пристанище Южни. Работата на този тръбопровод е прекъсната от украинската страна след началото на руската инвазия.

Няколко дни по-късно бе съобщено, че този тръбопровод е повреден от взрив на украинска територия. Но дори без взрива руската страна предупреждава, че за да пусне отново в експлоатация този тръбопровод е необходимо технологично време от поне още един месец.

Украйна: Зърното ни спасява от глад милиони деца

Украйна: Зърното ни спасява от глад милиони деца

След проблемите около зърнената сделка