Руският президент Владимир Путин разпореди на правителството да изработи нови бюджетни правила до края на юли, съобщава "Ройтерс".

Тяхната цел е да стимулират растежа и да защитят икономиката от сериозен срив.

По време на правителствено заседание държавният глава отбеляза, че работата по федералния бюджет за следващите три години вече е започнала.

Фундаменталният проблем тук е да бъдат изработени бюджетни правила, които не само да гарантират стабилността на публичните финанси, но и да допринесат за засиления растеж на руската икономика, подчерта той.

The Wall Street Journal: Прозорецът на Запада към руската икономика се затваря

The Wall Street Journal: Прозорецът на Запада към руската икономика се затваря

Как се справя руската икономика в условията на санкции

Освен това Путин открои и ниската безработица в страната.

"Трябва да отбележа ниската безработица в Русия. През април тя достигна най-ниските си нива за всички времена, а през май броят на официално регистрираните безработни не само че не се увеличи, а дори леко намаля, тъй като нивото на безработицата възлизаше на 4% през април, достигайки до най-ниското си равнище някога", изтъкна президентът, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че това е сериозно постижение в днешната обстановка и добави, че е необходимо "да продължим да контролираме ситуацията, като се има предвид фактът, че рисковете на пазара на труда, разбира се, продължават".

Западните санкции хвърлиха Русия в най-тежката рецесия от 1994 г.

Западните санкции хвърлиха Русия в най-тежката рецесия от 1994 г.

Икономиката на страната вероятно ще се свие с 10,8% през 2022 г.