Прозорецът на Запада към руската икономика се затваря. Това пише Георги Кънчев в коментар на ситуацията в Русия в условия на санкции за The Wall Street Journal.

През последните дни властите спряха да публикуват данни за държавния дълг, търговската статистика и производството на петрол. Централната банка ограничи обема на финансовата информация, която местните банки трябва да публикуват редовно, докато властите работят по законопроект, забраняващ на кредиторите да споделят данни с чужди държави.

Прибалтийските държави искат повече санкции срещу Русия

Прибалтийските държави искат повече санкции срещу Русия

Необходимо да се намали способността на Русия да финансира войната си в Украйна

Нарастващото "затъмнение" е част от усилията на руските власти да защитят икономиката и местните компании от допълнителни санкции.

Ограничените данни означават, че Вашингтон и Брюксел ще имат по-малко видимост за това дали и как техните санкции се отразяват на руската икономика, което прави по-трудно намирането на нови цели и прецизирането на бъдещите кръгове от санкции.

"Опитват се да замъглят икономическата картина", коментира Елина Рибакова, зам.-главен икономист в Института за международни финанси. Имаме забрани за руските медии и сега същото важи и за достъпа до статистика. Желязната завеса се надига от двете страни."

Санкциите отрязаха Москва от голяма част от западната финансова инфраструктура. Икономистите прогнозират дълбока рецесия, съчетана с инфлация. Безработицата в Русия нараства на фона на напускането на западни компании.

В Китай отказват да работят с руски банки заради санкции

В Китай отказват да работят с руски банки заради санкции

Си Дзинпин критикува санкциите срещу Москва, но китайски компании и банки спазват търговски и финансови ограничения

Миналата седмица клон на руското енергийно министерство, който публикува месечни данни за производството и износа на петрол, заяви, че ограничава "разпространението на информация, която може да се използва като допълнителен натиск върху руския пазар и неговите участници", съобщи ТАСС.

Агенцията е спряла за неопределено време разпространението на месечни данни за добив на суров петрол, както и данни за доставките на мазут от руски рафинерии и газопреработвателни заводи към вътрешния и експортния пазар.

Такава информация от един от най-големите производители на петрол в света е от решаващо значение във време на високи цени на суровия петрол. Руският президент Владимир Путин наскоро каза, че западните санкции са затруднили енергийната индустрия на Русия. Докато наблюдателите на петролни данни имат повече от един начин за събиране на статистически данни, включително проследяване на танкери и информация от търговци, липсата на навременни официални данни за Русия би затруднила наблюдението на глобалните доставки.

По този начин ограниченията на данните помагат "да се замъгли картината на проблемите, пред които е изправена руската енергийна индустрия", коментира Михаил Крутихин, партньор в независимата консултантска фирма RusEnergy.

Шефът на ЕК пристигна в Индия, ще убеждава за по-твърда позиция към Русия

Шефът на ЕК пристигна в Индия, ще убеждава за по-твърда позиция към Русия

Урсула фон дер Лайен е на двудневно посещение

"Затъмнението" обаче не е пълно, тъй като правителството все още публикува основни данни като тези за инфлацията, брутния вътрешен продукт и множество други данни. Но обхватът на изданията се стеснява.

Във вторник Централната банка спря публикуването на графика за изплащане на външния дълг, който обикновено излага външния дълг, който Русия трябва да плати, в график, базиран на неговия падеж. Плащането на външния дълг се превърна в чувствителен въпрос, тъй като Москва е на ръба на неизпълнение на международните си облигации. Тъй като голяма част от нейните чуждестранни резерви са санкционирани, Русия вече не може да извършва определени плащания в долари. По-рано този месец S&P Global приведе Русия в неизпълнение по кредитния си рейтинг по външния дълг, след като правителството се опита да извърши плащане по доларови облигации на инвеститори в рубли.

Шрьодер: Неизбежно е да се преговаря с Русия

Шрьодер: Неизбежно е да се преговаря с Русия

За да може икономиката ни да функционира, трябва да се поддържат контактите

Говорител на руската централна банка не е отговорил на искане за коментар.

Миналия месец Централната банка заяви, че временно ще намали обема на финансовата отчетност, изисквана от кредиторите, за да "ограничи рисковете на кредитните институции, свързани със санкциите, наложени от западните страни".

Изключването на данните "може да повлияе на дизайна на санкциите, особено на финансовите санкции, ако липсва важна информация", каза Мария Шагина, гостуващ старши сътрудник във Финландския институт по международни отношения.

Затъмнението представлява обратен завой за Русия след падането на Съветския съюз. Русия е работила години наред, за да подобри кредитоспособността си с чуждестранни инвеститори и е била оценена като инвестиционен клас преди войната.

Докато официалните статистически данни от други нововъзникващи пазари често са критикувани от анализатори и международни институции за тяхното качество на данните или правителствено влияние, руските данни са широко приети от независими икономисти.

"Преди беше: Публикувайте го, освен ако няма причина да го скриете. Сега изглежда така: Скрийте го, освен ако няма причина да го публикувате", заяви Янис Клуге, експерт по руската икономика от Германския институт по международни въпроси и въпроси на сигурността. "Докато данните не са твърде политически, статистиците могат да продължат да ги публикуват."

Едно изключение бяха официалните данни за смъртността по време на пандемията, които разкриха несъответствие между по-ниските официални смъртни случаи от Covid-19 и значително по-високата свръхсмъртност. Анализаторите обвиниха Русия, че подценява смъртните случаи от Covid-19 и омаловажава тежестта на пандемията - обвинение, което руските власти отхвърлят.

Сега ограниченията, наложени на официалната статистика, са много по-широко разпространени — и икономистите очакват тенденцията за ограничаване на данните да продължи.

ЕК: Възможно е плащането на газа в рубли без да се нарушават санкциите срещу Русия

ЕК: Възможно е плащането на газа в рубли без да се нарушават санкциите срещу Русия

Все още обаче не е ясно как ще работи подобна процедура

"Предизвикателството пред нас е все по-голямо и може да стигнем до точка, в която от сателитни снимки да правим изводи за това какво се случва в руската икономика", каза Рибакова.