Около 200 000 служители на чуждестранни компании в Москва могат да загубят работата си заради санкциите, наложени на Русия заради военната й кампания в Украйна. За това предупреди заяви кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от "Франс прес".

Според нашите оценки около 200 000 души рискуват да останат без работа, съобщи тойв публикация в блога си.

Собянин посочи, че миналата седмица властите са одобрили програма за 41 млн. долара за подпомагане на заетостта в Москва. Той обясни, че преди всичко програмата е насочена към служителите на чуждестранни компании, които временно са преустановили дейността си или са решили да напуснат Русия.

Близо 240 компании вече напуснаха руския пазар

Близо 240 компании вече напуснаха руския пазар

Украйна призова всички международни компании да се оттеглят

Стотици най-вече западни компании обявиха, че прекратяват дейността си или напускат страната, след като на 24 февруари президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна.

По думи на Собянин се очаква новоодобрената програма да подпомогне над 58 000 души, които са загубили работата си. Около 12 500 от тях ще преминат през преквалификация.

Икономистите са на мнение, че най-тежкото въздействие на наложените от Запада санкции тепърва предстои и очакват Русия да изпадне в дълбока рецесия.

Медведев: Няма да е лесно за чуждите компании да се върнат на руския пазар

Медведев: Няма да е лесно за чуждите компании да се върнат на руския пазар

Щяло да е честно да се национализира имуществото на напусналите страната чуждестранни фирми

След като редица западни компании временно или изцяло прекратиха дейността си в Русия, Москва да заплаши с експроприация, в случай че тези чуждестранни компании не възобновят работата си в страната до 1 май.

Съгласно проектозакон, внесен от управляващата партия "Единна Русия", западните компании ще могат да си върнат владението върху активите си веднага след като възобновят дейността си в Русия, докато национализацията ще се прилага само в изключителни случаи.