Сръбският министър на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович подписа Меморандум за разбирателство между сръбското правителство и китайската компания Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology за проект за изграждане на фабрика за слънчеви панели в гр. Парачин, централна Сърбия, соларна електроцентрала с мощност 200 мегавата. Това съобщиха N1 и БТА.

Също така министърката е подписала и рамково споразумение за проект за изграждане на съоръжение за преработка на петрол и петролни деривати в гр. Смедерево. Инвестицията е за 2,4 млрд. евро, като заводът ще преработва до 100 000 барела петрол и петролни деривати на ден. Заводът ще разкрие около 700 нови работни места и ще бъде в съответствие с най-високите технологични и екологични стандарти за качество на Европейския съюз. 

Китайският президент пристигна в Сърбия

Китайският президент пристигна в Сърбия

Си Дзинпин посещава Белград четвърт век след бомбардировките на НАТО

Съгласно меморандума за разбирателство двете страни ще установят сътрудничество в сектора на възобновяемите енергийни източници.

Ханданович, която подписа споразуменията при посещението на китайския президент Си Дзинпин на 8 май, коментира, че това ще даде тласък на сръбско-китайското сътрудничество в енергийния сектор.

Енергийният министър също отбеляза, че тези споразумения се дължат и на доброто приятелство между двамата президенти, както и че Китай е най-големият чуждестранен инвеститор в Сърбия през последните три години, както и вторият по големина търговски партньор на страната.

Припомняме, че на 7 май китайският президент Си Дзинпин посети сръбската столица Белград. По време на посещението си Дзинпин и президентът Александър Вучич подписаха споразумение за свободна търговия между двете страни, като това направи Сърбия първата европейска страна, която е подписала такова споразумение с Китай.

Споразумението за свободна търговия, което трябва да влезе в сила през юли, ще гарантира безмитен износ за 95% от сръбските продукти за Китай през следващите 5 до 10 години.

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Това ще гарантира безмитен износ за 95% от сръбските продукти за Китай през следващите 5 до 10 години