Съединените щати обявиха в петък, че разширяват санкциите срещу петролния и нефтохимическия сектор на Иран. Решението е в отговор на ракетната атака на Иран срещу Израел. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Министерството на финансите.

"Това действие засилва финансовия натиск върху Иран, за се ограничи способността на режима да печели критични енергийни приходи с цел застрашаване стабилността в региона и атаки срещу партньорите и съюзниците на САЩ", се казва в изявлението.

Той добавя петролния и нефтохимическия сектор към съществуваща изпълнителна заповед, която е насочена към ключови сектори на икономиката на Иран с цел да откаже финансовите ресурси на правителството за подкрепа на неговата ядрена и ракетна програма.

Иран и Русия готови да борят заедно западните санкции

Иран и Русия готови да борят заедно западните санкции

Страните в момента си сътрудничат отлично на всички нива, но имат и потенциал за още контакти, заключи руският премиер

Министерството на финансите конкретно посочва 16 юридически лица и 17 кораба за тяхното участие в доставки на ирански петрол и нефтохимически продукти в подкрепа на Националната иранска петролна компания, според изявлението.

Техеран няма да се поколебае да предприеме "по-силни защитни действия", ако Израел отговори на миналоседмичната ракетна атака от Иран, заяви в петък иранският външен министър Аббас Аракчи. 

"Иран е напълно подготвен да предприеме по-силни защитни действия, ако е необходимо, в отговор на всяка по-нататъшна агресия и няма да се поколебае да го направи", написа Аракчи в писмо до други външни министри, според публикация на министерството в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Израел нееднократно заявява, че ще отговори на ракетната атака на Иран от 1 октомври, която беше извършена в отговор на израелските удари в Ливан и Газа, както и убийството на лидера на Хамас в Иран.

Съседите на Иран: САЩ да откажат Израел от удари по петролни обекти

Съседите на Иран: САЩ да откажат Израел от удари по петролни обекти

Техеран е изпратил ясно послание до Рияд, че ще последва отговор на всякаква подкрепа за Израел срещу Иран

Аракчи отбеляза в писмото си, че ракетната атака на Иран е била в съответствие с правото на самозащита според международното право и е последвала многократни усилия за постигане на примирие във войната между Израел и Хамас в Газа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди, че Израел ще нанесе на Иран удар, който ще бъде "смъртоносен, точен и изненадващ".

Междувременно, руският президент Владимир Путин проведе разговори с иранския президент Масуд Пезешкиан в петък в Туркменистан, където двамата лидери подчертаха разширяващите се икономически връзки между техните страни и споделените възгледи по международни въпроси. Именно това предизвиква безпокойство в Съединените щати, съобщава Ройтерс.

Путин, който е в противопоставяне с Вашингтон и Европейския съюз (ЕС) заради войната в Украйна, иска да задълбочи отношенията с държавите от т.нар. Глобален Изток и Глобален Юг, като част от по-широка стратегия срещу Запада.

Съединените щати наблюдават с безпокойство задълбочаващото се сътрудничество между Москва и Техеран, като обвиняват Иран в предоставяне на балистични ракети на Русия за използване във войната в Украйна - нещо, което Техеран отрича.

Путин също така заяви, че в момента се формира нов световен ред с нови центрове на икономически растеж и политическо влияние, и подчерта, че Русия подкрепя международния диалог за този многополюсен свят.