Русия ще загуби десетки милиарди долари, ако се откаже от "Северен поток 2", и тази заплаха може да бъде използвана от Европа за оказване на натиск върху Москва, смята бивш германски посланик в САЩ.

"Смятам, че газопроводът представлява важен начин за влияние за нас, ако се справим с него умно", каза пред CNBC Волфганг Ишингер, който сега е председател на Мюнхенската конференция по сигурността.

Газопроводът "Северен поток 2" от Русия до Германия ще пренася 55 милиарда кубически метра природен газ за Европа всяка година, ако бъде одобрен от регулаторните органи. Той заобикаля страни като Украйна и Полша, които открито му се противопоставят, и това, наред с други неща, го прави част от геополитически дебат.

Междувременно САЩ и европейските им съюзници са разтревожени от струпването на руски войски по границата на Украйна, като много експерти се опасяват, че Москва ще нахлуе в съседката си. Някои европейски лидери предложиха газопроводът да бъде добавен към списъка с потенциални санкции срещу Русия.

Путин: "Северен поток 2" ще доведе до поевтиняване на газа в Европа

Путин: "Северен поток 2" ще доведе до поевтиняване на газа в Европа

Газопровод срещна съпротивата на САЩ и няколко европейски държави

Русия в никакъв случай не иска да бъде засегнат традиционният ѝ източник на приходи, каза Ишингер пред CNBC.

"Ако се наложи да спрем този проект , Русия определено ще загуби десетки милиарди долари или евро занапред. Това изобщо не е в неин интерес", коментира той.

Но блокирането на газопровода може също толкова лесно да се обърне срещу ЕС.

По данни на Евростат около 43% от общия внос на газ в Европа идва от Русия. От миналата година насам Европа е обхваната от енергийна криза, тъй като е изправена пред рекордно високи цени на газа на фона на отмяната на ограниченията на Covid-19, което оказва натиск върху изчерпаните запаси от синьото гориво. Целите на правителствата за преминаване към по-чиста енергия предизвикаха по-голямо търсене на газ, тъй като той се счита за по-чист от някои други изкопаеми горива.

Германия няма да одобри "Северен поток 2" поне до средата на 2022-а

Германия няма да одобри "Северен поток 2" поне до средата на 2022-а

Нови спънки пред руския газопровод

Цените на природния газ се повишиха повече от пет пъти през последната година, а перспективите за потребителите и предприятията остават мрачни и застрашават икономическото възстановяване в региона, което се дължи в голяма степен на намаляването на газовите потоци от Русия.

Ограничаването на руския газ ще бъде "болезнено" за Европа и е възможно да се стигне до още по-голям недостиг на енергия, но Москва трябва да очаква, че Европа ще предприеме ответни мерки, ако военните действия ескалират, каза Ишингер.

"Това е средство за въздействие. Мисля, че Русия определено има интерес да продължи да използва източниците си на приходи от предоставянето на газ и петрол на своите западноевропейски партньори", допълни той. "Трябва да се справим със ситуацията внимателно и умно."

Западът неколкоратно обвини руския президент Владимир Путин, че използва енергията като политическо оръжие, което Москва отрича. Русия отрича и твърденията на САЩ, че планира инвазия в Украйна.