Сега е времето за действие от страна на правителствата в Еврозоната за борба и справяне с дълговата криза в Съюза. Това заявява в интервю за италианския вестник Corriera della Sera шефът на ЕЦБ Жан Клод Трише.

Трише отбеляза, че са необходими "ефективните действия, превръщането на думите в дела, вербална дисциплина и по-силен отборен дух в част от регионите на Европа", информира money.bg.

Той отново подчерта, че ЕЦБ "никога не се ангажира предварително" относно своята лихвена политика и че нестандартните мерки на банката е необходимо да са "напълно пропорционални" на нивото на напрежение на финансовите пазари. По думите му основната цел на паричната политика на банката е запазване на инфлационната стабилност.

Според шефа на ЕЦБ, даването на правото на Европейския спасителен Фонд (EFSF) да купува европейски суверенни дългови книжа на европейския вторичен дълго пазар е било ключа за подновената програма на Централната банка от август насам да купува дългови облигации (главно на Италия и Испания).

Трише подчерта, че гръцкото правителство трябва да поправи своите финанси по решителен начин.