Национализацията на енергийните компании трябва да бъде "на масата", за да се справим с растящите сметки. За това предупреди Никола Стърджън, първи министър на Шотландия, цитирана от "Индипендънт"

По думите ѝ, на повишаването на горната граница на цените на енергията "не може да бъде позволено да продължава", тъй като новите прогнози надхвърлят £6000 годишно.

Посочвайки ситуацията във Франция, където правителството национализира доставчика EDF, Стърджън предположи, че правителството може да вземе дялове във фирми в замяна на субсидия.

Но тя подчерта, че правителството на Обединеното кралство трябва да вземе решение как да продължи.

Последната експертна прогноза за тавана на цените на енергията предупреждава, че сметките могат да скочат до £6000 до април, като цените надхвърлят £3500 тази есен.

Икономиката в криза обсъдиха на дебат Тръс и Сунак

Икономиката в криза обсъдиха на дебат Тръс и Сунак

Според Сунак, обещаваната от Тръс помощ за битовите сметки е опасен популизъм

Лейбъристите и либералдемократите заявиха, че таванът на цените трябва да бъде замразен, като на доставчиците се предоставя финансиране, за да поддържат цените ниски - но се отказаха да предложат правителството да вземе дялове в енергийни компании в замяна на парите.

Правителството не обяви нова помощ по сметките от пролетта насам, като правенето на политики очевидно е парализирано от надпреварата за лидерство на торите. То предлага на хората £400 отстъпка от сметките им, с повече подкрепа за най-уязвимите.

Който и да спечели състезанието, се очаква да обяви нови мерки през септември в извънреден бюджет - въпреки че фаворитът Лиз Тръс каза, че иска да избегне "подаянията" и ще се съсредоточи върху намаляване на данъците.