Рисковете за инфлационните перспективи се придвижват "във възходяща посока". Това заяви шефът на ЕЦБ Жан Клод Трише по време на пресконференция след края на днешното заседание на банката, информира money.bg.

По думите му това дава основание за "силна бдителност" от страна на ЕЦБ, което е ясен знак за скорошно покачване на лихвите в Еврозоната. Този израз беше използван от Трише през октомври 2005 г., след което ЕЦБ качи основната си лихва 2 месеца по-късно.

В резултат на това изказване на шефа на банката еврото качи с над цент спрямо долара и така EUR/USD удари нов 4-месечен връх.

Ревизия нагоре претърпяха и прогнозите за инфлацията и БВП в Еврозоната за 2011 г. и 2012 г., съответно между 1.3% и 2.1% за текущата година и между 0.8% и 2.8% - за следващата.

Очакванията за инфлацията са между 2.0% и 2.5%г./г. за 2011 г. и между 1.0% и 2.4%г./г. за 2012 г.

Трише не изключи възможността вдигане на лихвата в Еврозоната още на следващото заседание през месец април, но поясни, че „ЕЦБ няма да влезе в "затягащ" цикъл по отношение на лихвата."

По думите му ЕЦБ ще запаси своята политика на неограничени по размер тримесечни заеми за търговските банки за следващите 3 месеца.