Сирия и Франция подписаха снощи седем споразумения, меморандуми за взаимопомощ и протоколи за сътрудничество в областта на нефта, газа, елекроенергетиката и транспорта.

Документите бяха подписани в рамките на визитата на френския президент Никола Саркози в Сирия, съобщава агенция "Новости".

Сред подписаните документи е меморандум да сътрудничество при изграждането на електроцентрала, работеща с дизелово гориво.

Освен това сирийската нефтена компания и френската "Тотал" удължиха с 10 години подписания по-рано договор за инвестиране и развитие на нефтени и газови находища в Сирия.

Подписването на тези съглашения означава начало на нов етап в икономическото сътрудничество между Сирия и Франция, заяви след церемонията сирийският вицепремиер по икономическите въпроси Абдула ад-Дардари.
По думите му подготовката за подписване на споразумение между Сирийската авиационна организация и френската компания "Еърбъс" е към края си и следващата седмица ще бъдат уточнени всички формалности.

Освен това представителите на бизнеса приеха идеята на Саркози за създаване на сирийско-френски клуб на предприемачите, който да заработи в Сирия от следващата година.

(На снимката: Никола Саркози (в гръб), Бишар Асад (ляво), емирът на Катар Халифа ал-Тани и Реджеб Ердоган (дясно)