Около 450 полета в 29 летища на Испания са отменени заради стачка на служителите от наземното обслужване на авиокомпания "Иберия". Тя стартира днес точно в полунощ и ще продължи до понеделник, съобщи Reuters.

Малко след коледните и новогодишните празници над 45 000 души трябва да променят плановете си. Протестът съвпада и с празника на Тримата царе, който Испания отбелязва този уикенд.

Причина за недоволството на персонала е, че няма постигнато съгласие между синдикатите и управляващите на компанията.

Припомняме, че през септември миналата година "Иберия" изгуби концесия за обработка на полетите на 8 испански летища. Така близо 3000 служители бяха прехвърлени към други компании. Летищните работници се съмняват, че по този начин ще бъдат лишени от трудовите си права към "Иберия" и ще получават по-малко възнаграждение.

Стачката ще засегне всички 29 национални аеропорта, където авиокомпанията оперира. Това включва натоварени пунктове като Мадрид-Барахас, Барселона-Ел Прат, Палма де Майорка, Малага, Аликанте, Валенсия, Севиля, Билбао, Гран Канария и Ибиса.

От протестните действия загуби претърпяват още 90 авиокомпании, които изпълняват програмата на "Иберия".

"Иберия Еърлайнс" е една от най-старите авиокомпании в Европа. Основана през 1927 г. в Мадрид, тя е част от консорциума IAG (International Aviation Group).

Компютърен проблем обърка полетите на испанска авиокомпания

Компютърен проблем обърка полетите на испанска авиокомпания

Засегнати са десетки дестинации