Един от водещите африкански производители на какао - унитарната република в Централна Африка Камерун, е под заплаха, тъй като отчита сериозен спад в производството на незаменимата съставка на шоколада, дължащ се на суровите климатични условия.
Ключовите какаовопроизводителни региони на юг и югозапад от страната страдат от огромна суша през последните 2 години, проблем, който според експертите може би е свързан с климатичните изменения. Сушата е причинила слаба жътва особено при какаото.
Според статистиката на Борда на производителите на кафе и какао какаовата продукция в Камерун за 2011-2012 година се е задържала на 208,000 тона, в сравнение с количеството придобито през изминалата година, което е било 220,000 тона. Спадът дава отражение и на приходите на фермерите и правителството, идващи от износа на какаото.
„Притеснително е, че не само количеството на какаовата ни продукция спада, а и качеството", заяви генералният директор на борда Майкъл Ндопинг, цитиран от trust.org. „Нашата основна цел сега е не просто да увеличим произвежданото количество, но и да започнем да правим висококачествено какао, което след това да се продаде на висока цена", допълни той.
По време на последното посещение при фермери в южната част на страната, търговският министър Люк Маглори Мбарга Атангана е установил, че наистина има спад в износа на какао, като приписал това основно на продължилия дълго сух сезон, който по думите му бил причината уязвимите какови растения и шушулки да станат обект на набези от страна на вредители и болести.