Турският премиер Давутоглу коментира мерките, които Турция ще предприеме, за да подкрепи туристическия сектор, след като Русия въведе специалните икономически ограничения спрямо Анкара.

Руските медии припомнят, че Москва забрани продажбата на туристически пакети и чартърни полети за Турция, като регулярните авиоконтакти с Анкара са поставени под специален надзор за по-голяма сигурност.

Това бе предприето след свалянето на руския Су-24 от турските ВВС.

По думите на Давутоглу още през февруари 2015 година Турция е започнала да подкрепя туристическите компании, които работят с осем държави от бившите съветски републики. Става въпрос за улесняване достъп до кредитиране и данъчни облекчения.

Сега, подчертава турският премиер, тези мерки се разширяват и обхващат 27 страни. Освен това до момента Турция доплаща по 6 хиляди долара на чартър, като това ще обхване и периода април-май 2016-та и ще важи за всички страни. Така се надяваме да спрем стесняването на пазара, изтъква Давутоглу.

За първите 10 месеца на настоящата година най-много чужди туристи са пристигнали в Турция от Германия – 15,56 %, следват руснаците – 10,70 % и британците – 7,33.

В същото време количеството чужди туристи в Турция е намаляло с 4,02 процента в сравнения със същия период за миналата година, заради изострената ситуация в страната и 19-процентното намаляване на руски туристи, пътуващи за турските курорти. С 4,4 на сто са паднали доходите от туризъм, отчита още Анкара.

През 2014 година Турция е посетена от 4,38 милиона руски граждани.