Турция спря транзита на санкционирани от Запада стоки за Русия този месец една година след началото на войната в Украйна и на фона на засилващ се натиск от страна на САЩ и Европа върху Анкара за действие, заявиха източници за Ройтерс.

Турското правителство връчи на компаниите списък със забранени чуждестранни стоки и ги инструктира да не ги прехвърлят в Русия от 1 март, каза Четин Течделиоглу, ръководител на Истанбулската асоциация на износителите на черни и цветни метали.

"Всички стоки в този списък са блокирани за Русия, независимо от коя страна идват", каза той.

Представител на Европейския съюз каза пред Ройтерс, че Анкара е дала устни уверения на Европейската комисия, че от 1 март стоките няма да преминават транзитно към Русия, ако са обхванати от санкции на ЕС, САЩ или Обединеното кралство и контрол върху износа.

Турското министерство на търговията отказва коментар по въпроса.

Западните държави наложиха безпрецедентни санкции на Москва след нахлуването й в Украйна през февруари миналата година.

САЩ предупреждават фирми, които заобикалят санкциите срещу Русия

САЩ предупреждават фирми, които заобикалят санкциите срещу Русия

Включително и към банки

И все пак каналите за доставка останаха отворени от черноморската съседка Турция и други световни търговски центрове, което накара Вашингтон да предупреди миналия месец за износа на химикали, микрочипове и други продукти, които могат да бъдат използвани във военните усилия на Москва.

Анкара се стреми да балансира добрите си връзки с Москва и Киев на фона на войната. Тя се противопоставя на санкциите по принцип, но каза, че те няма да бъдат заобикаляни в Турция и че никакви продукти не могат да бъдат използвани от руската армия.

Предвид "сериозните предупреждения" от западните правителства, това беше "възможност" да се избегне конфронтация с ЕС, закъдето отива половината от турския износ в рамките на съвместен митнически съюз, каза Течделиоглу пред репортери.

Въпреки това стоките, произведени в Турция, дори с компоненти от други страни, все още могат да бъдат изпратени до Русия без ограничения, каза той

Той каза, че новите ограничения на Турция са предизвикали търсене сред руските вносители на алтернативни доставчици в Казахстан или други азиатски страни. "Те вече не се интересуват от цената. Те просто се опитват да завършат продуктите си", каза той.

Ройтерс съобщи миналата седмица, че руските компании са наводнили казахстанските партньори през последните седмици с нови заявки за някои от хилядите артикули, забранени от Запада, като двама от източниците цитират нови турски ограничения.

САЩ предупреждават Турция и ОАЕ да не заобикалят санкциите им

САЩ предупреждават Турция и ОАЕ да не заобикалят санкциите им

Двете страни може да загубят достъп до американския пазар