Съединените щати ще предупредят страните и фирмите в Близкия изток че могат да загубят достъп до американския пазар, ако правят бизнес със субекти, попадащи под американските санкции, съобщава "Ройтерс".

Това ще се случи по време на предстоящото пътуване на Браян Нелсън, заместник-министър по тероризма и финансовото разузнаване, до Оман, Обединените арабски емирства и Турция от 29 януари до 3 февруари. Там той ще се срещне с правителствени служители, както и с бизнес и финансови институции, за да подчертае, че Вашингтон ще продължи агресивно да налага своите санкции.

САЩ предприемат мерки срещу опитите на Русия да избегне санкциите, наложени заради войната ѝ в Украйна.

"Физически лица и институции, работещи в разрешителни юрисдикции, рискуват потенциално да загубят достъп до пазарите на САЩ поради това, че правят бизнес със санкционирани субекти или не извършват подходяща надлежна проверка", предупреди говорител на Министерството на финансите.

Русия и Иран с общи стъпки заобикалят санкциите на Запада

Русия и Иран с общи стъпки заобикалят санкциите на Запада

Това обяви руският външен министър

Докато е в региона, Нелсън ще обсъди усилията на Министерството на финансите да пресече опитите на Русия да заобиколи санкциите и експортния контрол, наложени заради войната ѝ срещу Украйна, както и дестабилизиращата дейност на Иран в региона, рисковете от незаконно финансиране, подкопаващи икономическия растеж, и чуждестранните инвестиции.

Това ще бъде последното посещение в Турция на високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ за обсъждане на санкции, след поредица от предупреждения миналата година от американското ведомство и засилването на натиска от страна на Вашингтон върху Анкара, за да гарантира прилагането на наказателните мерки на САЩ срещу Русия.

Пътуването на Нелсън съвпада с период на обтегнати отношения между Съединените щати и Турция, тъй като двете съюзнически страни в НАТО имат разногласия по редица въпроси.

Съвсем наскоро отказът на Турция да даде зелена светлина на кандидатурите за НАТО на Швеция и Финландия разтревожи Вашингтон, а Анкара е разочарована, че искането ѝ за закупуване на изтребители F-16 все повече се обвързва с това дали двете скандинавски страни могат да се присъединят към Алианса.

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

Целта е осигуряване на сходна степен на прилагане на наказателни мерки в целия блок

Нелсън ще посети турската столица Анкара и финансовя център Истанбул на 2-3 февруари. Той ще предупреди бизнеса и банките, че трябва да избягват транзакции, свързани с потенциални трансфери на технологии с двойна употреба, които в крайна сметка могат да бъдат използвани от руската армия, обясни говорителят.

Вашингтон и неговите съюзници въведоха няколко кръга от санкции срещу Москва след инвазията ѝ, която уби и рани хиляди и превърна украинските градове в руини.

Турция осъди нахлуването на Русия и изпрати бойни дронове на Украйна. Същевременно обаче тя се противопоставя на западните санкции срещу Русия и поддържа тесни връзки както с Москва, така и с Киев - нейните черноморски съседи.

Освен това Анкара засили търговията и туризма с Русия. Някои турски фирми са закупили руски активи от западни партньори, които се оттеглят поради санкциите, докато други поддържат големи активи в страната.

Анкара обаче увери, че международните санкции няма да бъдат заобикаляни в Турция.

САЩ: Русия се опитва през Турция да избегне западните санкции

САЩ: Русия се опитва през Турция да избегне западните санкции

Петролът и откриването на банкови сметки са на първо място в списъка

Вашингтон се тревожи и относно заобикалянето на санкциите му срещу Иран.

Миналия месец Съединените щати наложиха санкции на видния турски бизнесмен Ситки Аян и неговата мрежа от фирми, обвинявайки го, че е действал като посредник за продажби на петрол и пране на пари от името на Иранската революционна гвардия.

В Обединените арабски емирства пък Нелсън ще отбележи "лошото спазване на санкциите" в страната.

Вашингтон наложи редица санкции на компании, базирани в ОАЕ, заради укриване на санкции, свързани с Иран, и в четвъртък посочи базирана в арабската страна авиационна фирма за подкрепа на частната военна компания "Вагнер", която се бие в Украйна.