Компанията Uber, която за кратко оперираше и в България, е получила нареждане от властите в американския град Сан Франциско да спрат тестовете си с автомобили, които се движат без шофьори, съобщи BBC.

Uber България обжалват решението на КЗК

Uber България обжалват решението на КЗК

Посочват за пример много държави в Западна Европа, подкрепили услугата

Uber започна тестовете тази седмица. От местното управление на автотранспорта обаче са заявили, че трябва да им бъде издадено разрешително за целта, каквото те все още нямат.

Главният прокурор на Калифорния, който е и най-върховният юрист на щата, ги предупреди, че трябва да спрат с опитите си или "ще се изправят срещу последващи действия".

Автономна кола на Google катастрофира в автобус

Автономна кола на Google катастрофира в автобус

За първи път катастрофата е причинена от кола на Google

От Uber обаче отговориха, че нямат нужда от разрешително, защото засега използват човек, който за всеки случай стой зад волана и е готов да реагира във всеки момент. Затова, според компанията, изискването за конкретното разрешително не ги засяга. Затова решили да игнорират предупреждението на прокурора.

Uber прави коли без шофьори

Uber прави коли без шофьори

В компанията мислят технология, която да замени водачите в големите градове

В момента и други компании, като Google и Tesla, използват автомобили, които се движат без водачи. Те са използвали тестовите си периоди преди време и тогава са платили таксите и са получили съответните разрешителни, след техническа експертиза и преценка на властите, че е безопасно.

На пресконференция в петък шефът на технологичното звено на Uber Антъни Левандовски заяви, че компанията "има уважение към властите", но конкретните регулации не важат за колите на Uber.

Той подчерта тезата си, давайки доста описателен пример, че "когато носиш рокля, не ти трябват тиранти и колан", подчертавайки, че колите на Uber са толкова извън регулациите, че няма смисъл да се говори за въпросното изискване на властите.

400 млн. души ще разчитат на безпилотни коли за споделяне до 2030-а

400 млн. души ще разчитат на безпилотни коли за споделяне до 2030-а

Новата икономика на "споделената кола" вече пусна корени

Преди дни една от колите на компанията беше засечена да минава на червено. От Uber обаче заявиха, че става въпрос за човешка грешка в случая.