Руската държавна корпорация "Газпром" и Украйна подписаха споразумение за уреждане на антимонополния спор. Това обяви заместник-министърът на правосъдието на Украйна Иван Лищин във "Фейсбук".

Протоколът за газовото сътрудничество от 20 декември предвиждаше, че Киев ще се откаже от всички антимонополни искове (те възлизат на около 7,4 млрд. долара), а "Газпром" ще оттегли от съда в Женева иска, че Украйна е нарушила задълженията си за защита на инвестициите.

Русия и Украйна започнаха подписването на документите за газовия транзит

Русия и Украйна започнаха подписването на документите за газовия транзит

Вчера Украйна одобри подписването на споразумение за транзит на газ с Русия

"Не мога да разкрия подробности по сделката, защото тя е конфиденциална, но важното е, че Русия оттегля исковете си, а ние не нарушаваме правилата си да не сключваме помирителни споразумения в инвестиционни арбитражи, по които Украйна трябва да изплати на инвеститора каквото и да е обезщетение", написа представителят на украинските власти.

Той също така публикува снимка на документа, който е подписан от министъра на правосъдието на Украйна Денис Малюски и заместник-председателя на управителния съвет на "Газпром" Елена Бурмистрова.

Украйна одобри споразумението за транзит на газ с Русия

Украйна одобри споразумението за транзит на газ с Русия

Срокът на новото споразумение е 5 години

Лищин подчерта, че подписването на споразумението проправя пътя за сключването на дългосрочни договори за транзит на газ между украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз" и "Газпром", "към които Украйна се стремеше".

"Остава да чакаме добри новини от Виена. Надявам се не за дълго", отбеляза Лищин.

Договорите за доставка и транзит на газ между Русия и Украйна изтичат утре (31 декември). Москва и Киев в четвъртък проведоха преговори за помирително споразумение, необходимо за подписване на нови договори.

Русия и Украйна се договориха за отказ от взаимните претенции за газа

Русия и Украйна се договориха за отказ от взаимните претенции за газа

Съдебните искове ще бъдат снети от 1 януари

По този начин, съгласно протокола за сътрудничество от 20 декември, за продължаването на транзита "Газпром" трябва да сключи споразумение с оператора на газопреносната система на Украйна, а с "Нафтогаз" - договор за резервиране на капацитети за транспортиране.

Предполага се, че през следващата година руската държавна корпорация ще резервира капацитет за транзит на 65 млрд. куб. метра газ, а за 2021-2024 г. - по 40 млрд. куб. метра при установяване на конкурентна тарифа.

В допълнение към антимонополното споразумение, страните се договориха "Газпром" да изплати на Киев 2,9 млрд. долара по решението на Стокхолмския арбитраж. В петък стана известно, че руската компания вече е извършила това плащане.

Страните също така се договориха, че и двете компании ще се откажат от всички други искове, за които няма влезли в сила съдебни решения.

Русия и Украйна се разбраха за газа – „Газпром” изплаща $2,9 млрд.

Русия и Украйна се разбраха за газа – „Газпром” изплаща $2,9 млрд.

"Газпром" и "Нафтогаз" финализират сделка за транзит на газ, което означава, че руският износ на газ за Европа през Украйна ще продължи след края на 2019 г.