Лидерите на демократите и републиканците в Конгреса на САЩ представиха в неделя законопроект за краткосрочни разходи. Той ще предотврати частично затваряне на правителството и ще позволи на федералните агенции да работят до март, съобщава "Ройтерс".

Споразумението печели време на конгресмените за дългосрочната сделка.

Правителствените агенции, които контролират транспорта, жилищата и други услуги, изчерпва финансирането си до полунощ в петък и ще трябва да намалят разходите си.

Ръководеният от демократите Сенат и контролираната от републиканците Камара на представителите са в спор относно нивата на разходите от месеци.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър се съгласи за мярката с председателя на камарата от републиканците Майк Джонсън, лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл и лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис.

Конгресът на САЩ избегна шътдауна

Конгресът на САЩ избегна шътдауна

Предстоят трудни месеци за администрацията на Джо Байдън

Тя обаче може да срещне трудности в Камарата на представителите, заради фракция от консервативни републиканци, които настояват за по-ниски разходи. Някои републиканци настояват, че всички сметки за разходите трябва да бъдат ограничени и на границата между САЩ и Мексико.

Републиканците контролират камарата с крехко мнозинство. 

Финансирането за други "пера", включително отбраната, ще продължи до 2 февруари.

Новият разходен законопроект предвижда удължаване на срока до 1 март за първа група и 8 март за втора.

Конгресът на САЩ отложи шътдауна поне до 19 януари

Конгресът на САЩ отложи шътдауна поне до 19 януари

Ключова стъпка за бюджета

Споразумението определя общото ниво на разходите на 1,59 трилиона долара през фискалната 2024 г. Това включва 886 млрд. долара за разходи за отбрана и 704 млрд. долара за разходи за граждански цели.

На 30 септември Байдън вече успя да избегне спиране на работата на правителството, като одобри временен бюджет за 45 дни. Помощта за Украйна също не беше включена в него тогава, а войната между Израел и "Хамас" още не беше започнала.

Президентът Байдън по-рано поиска от Конгреса незабавно да отпусне 106 милиарда долара, от които повече от половината ще отидат за Украйна, а останалите за Израел, Тайван и за защита на границата с Мексико.

В САЩ отхвърлиха законопроект за временно финансиране, който да отложи шътдауна

В САЩ отхвърлиха законопроект за временно финансиране, който да отложи шътдауна

Шътдаунът в САЩ изглежда неизбежен