През първите девет месеца на годината компаниите в Северна Америка са добавили към служителите си рекорден брой роботи, пише CNN.

Предприятия са поръчали 29 000 робота, което е с 37% повече, отколкото през същия период на миналата година. Стойността на новите "служители" е 1,48 млрд. долара, според данни на индустриалната група Association for Advancing Automation.

Тенденцията е в отговор на голямото търсене на основни стоки, при част от които се наблюдава недостиг. В същото време много фирми се затрудняват да привлекат обратно работници, които са си тръгнали заради пандемията, и гледат на роботите като на алтернатива.

Дебют: Роботи заменят хора в помощ на пациенти с коронавирус в Токио

Дебют: Роботи заменят хора в помощ на пациенти с коронавирус в Токио

Роботите ще бъдат разположени в хотели, наети от правителството, за облекчаване на болниците

Роботите също така започват да навлизат във все повече сфери на икономиката. Автомобилните компании отдавна купуват повечето промишлени роботи, но през 2020 г. комбинираните покупки от страна на други видове предприятия за първи път надхвърлиха тези от автомобилния сектор - и тази тенденция продължава и през 2021 г.

През първите девет месеца на годината поръчките на роботи, свързани с автомобилната индустрия, са нараснали с 20% до 12 544 броя, докато поръчките на други фирми са се повишили с 53% до 16 355 броя.

Учени тестват изкуствен интелект, който диагностицира деменция за един ден

Учени тестват изкуствен интелект, който диагностицира деменция за един ден

Може да предскаже дали състоянието ще е стабилно много години, бавно ще се влоши или ще се нуждае от незабавно лечение