Великобритания е постигнала търговски споразумения с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Това обявиха страните, предаде "Ройтерс"

Трите страни, които са част от Европейското икономическо пространство, което им позволява достъп до единния пазар, разчитаха на временни търговски договорености с Великобритания след края на преходния период след Брекзит на 31 декември след излизането на страната от Европейския съюз.

"Днешното споразумение ще бъде голям тласък напред за нашата търговия с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, като се разраснат икономически отношения, които вече са на стойност 21,6 млрд. паунда (30,5 млрд. долара), като същевременно се подкрепят работните места и просперитета във всичките четири страни", коментира британският министър на международната търговия Лиз Тръс.

Норвежкият премиер Ерна Солберг увери на пресконференция в Осло, че "споразумението позволява растеж на търговията и за двете ни страни".

Търговията между Великобритания и Норвегия е на стойност 20,4 млрд. паунда (28,81 млрд. долара) през миналата година, което я прави 13-ият по големина търговски партньор на Великобритания. Обединеното кралство е най-големият търговски партньор на Норвегия, главно благодарение на износа на газ.

Търговията се състои от 8,1 млрд. износ и 12,3 млрд. внос. Великобритания изнася най-вече кораби, петрол и самолети, докато най-големият внос са петрол, газ, метали, риба и морски дарове.

"Новото споразумение за свободна търговия с Великобритания беше приоритет по време на моя мандат като министър и ще бъде от решаващо значение както за исландските компании, така и за потребителите", отбеляза в изявление външният министър на Исландия Гудлаугур Тор Тордарсон.

Основният фокус на търговската политика на Великобритания след Брекзит е да насочи нейния икономически център далеч от Европа и към бързо развиващите се икономики в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Очаква се Лондон да подпише споразумение с Австралия по-късно този месец и се опитва да се присъедини към транстихоокеанския търговски пакт.

Страните от Тихоокеанското партньорство обсъждат заявката на Великобритания

Страните от Тихоокеанското партньорство обсъждат заявката на Великобритания

Решението може да бъде ясно през 2022 г.