Великобритания очаква тази година 56 000 мигранти да достигнат бреговете ѝ, прекосявайки Ламанша с лодки, съобщава "Ройтерс".

Това означава, че страната ще бъде принудена да даде убежище на до 140 000 души.

Премиерът Риши Сунак определи спирането на притока от лодки като един от петте си приоритета, след като през 2022 г. броят на мигрантите, пристигащи на южното крайбрежие на Англия, скочи до рекордно ниво от над 45 000 души, което е ръст от 500% през последните две години.

Само от началото на тази година над 5000 души са пристигнали във Великобритания през Ламанша.

В съдебни документи, представени като част от дело, заведено срещу страната във Върховния съд на Лондон, правителството посочва, че към март се смята, че е осигурено убежище на повече от 109 000 души, като 48 000 от тях са в хотели срещу 6,2 милиона паунда на ден.

Сунак: Ако дойдете нелегално във Великобритания, няма да може да останете

Сунак: Ако дойдете нелегално във Великобритания, няма да може да останете

Предвижда се ново, по-строго, законодателство

"Показателно е, че броят на нуждаещите се от подкрепа се предвижда да нарасне още повече: оперативните планове на Министерството на вътрешните работи се основават на сценарии за пристигане на до 56 000 лодки през 2023 г.", се отбелязва в документа и се допълва, че това би увеличило населението за издръжка до между 120 000 и 140 000 души.

Недоволството срещу имиграцията се превърна в голям проблем в британската политика и през март консервативното правителство на Сунак обяви нов закон, забраняващ на пристигащите с лодки да искат убежище. Вместо това те ще бъдат депортирани обратно в родината си или в безопасна трета страна.

Миналата година Великобритания възнамеряваше да изпрати десетки хиляди мигранти на повече 6400 км в Руанда. До момента обаче няма нито една депортация, тъй като съдът трябва да се произнесе дали тази политика е законна.

Междувременно стана ясно, че правителството обмисля използването на военни бази и стари фериботи за настаняване на търсещи убежище, но този план бе посрещнат от критики.

Критики към Великобритания заради "недопустимо" отношение към мигрантите

Критики към Великобритания заради "недопустимо" отношение към мигрантите

Извършена е проверка от главния инспектор на границите и миграцията