Главният изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев каза пред Конгреса в четвъртък, че компанията не "извършва никаква модерация", за да гарантира, че инвеститорите са добре информирани за акциите преди търговия, тъй като не разполага с данните, които социалните медии използват, за да определят самоличността на потребителите на техните платформи.

Попитан от демократа Дейвид Скот дали Robinhood има някакви политики, които да гарантират, че хората търгуват въз основа на надеждна и "легитимна" информация, а не на съдържание в социалните медии, Тенев отбеляза, че компанията предоставя образователни ресурси на своите клиенти чрез своя портал Robinhood Learn.

Тенев защити компанията си от твърденията, че търговските ограничения, които е въвела в пика на треската около GameStop, са ощетили онези дребни инвеститори в полза на големите клиенти.

Възмущение от хедж фондове и ръководената от българин Robinhood обедини Конгреса на САЩ

Възмущение от хедж фондове и ръководената от българин Robinhood обедини Конгреса на САЩ

И демократи, и републиканци са решени да не позволят превръщане на фондовия пазар в "казино"

Влад Тенев отбеляза, че Robinhood е наложила търговски ограничения единствено, за да изпълни капиталовите изисквания, установени от регулаторите. Въпреки това той се извини на клиентите на Robinhood.

Междувременно изпълнителният директор на Reddit Стив Хъфман отговори на въпрос на Дейвид Скот, че компанията отделя много време, за да се увери, че съдържанието, публикувано на нейната платформа, е "автентично и неманипулирано".

Цената на акциите на GameStop падна с 1600 % през януари, преди да скочи рязко. Това предизвика истерия на Уолстрийт и накара регулаторите и законодателите да се намесят.

Шефът на Robinhood Влад Тенев ограничил търговията за защита на фирмата и клиентите

Шефът на Robinhood Влад Тенев ограничил търговията за защита на фирмата и клиентите

В Конгреса на САЩ искат разследване защо блокира инвеститори на дребно, докато хедж фондове търгуват свободно

На бавен огън пред депутатите бяха Кийт Гил, стриймър в YouTube, известен като Roaring Kitty, а мениджъри на хедж фондове и ръководителят на Robinhood и Reddit защитиха своите действия, пише Reuters.

Изслушани бяха главният изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев, изпълнителният директор на Melvin Capital Гейб Плоткин, изпълнителният директор на Citadel Кен Грифин и главният изпълнителен директор на Reddit Стив Хъфман.

Кийт Гил:

"Няколко неща не съм. Не съм котка. Не съм институционален инвеститор, нито съм хедж фонд. Нямам клиенти и не предоставям персонализирани инвестиционни съвети за такси или комисионни. Аз съм просто физическо лице, чиято инвестиция в GameStop и публикации в социалните медии се основаваха на моите собствени изследвания и анализи."

"Инвестирането може да бъде рисковано и подходът ми може да бъде рисков, но лично за мен да (бих купил GameStop сега). Да, намирам го за привлекателно на тази цена."

"Прозрачността може да помогне. Някой като мен би могъл да разбере по-добре как работят тези неща ... ще помогне на инвеститорите на дребно. "

Влад Тенев Robinhood:

"Винаги сме се чувствали комфортно с нашата ликвидност ... Допълнителният капитал, който събрахме, не беше за да отговаря на капиталовите изисквания или изискванията за депозит ..."

"Признавам, че клиентите бяха много разстроени (от ограниченията за търговия) ... щеше да е значително по-лошо, ако бяхме попречили на клиентите да продават."

"Съвсем не, нулев натиск (от който и да е от членовете на панела да реши да ограничи търговията), това беше решение за обезпечение на депозитаря."

"Съжалявам за случилото се. Извинявам се. Няма да кажа, че Robinhood направи всичко перфектно и не сме правили грешки в миналото, но това, за което се ангажирам е да се уверя, че се подобряваме, учим се и за да не правим същите грешки в бъдеще. И Robinhood като организация ще се поучи от това и ще се подобри и ще се погрижи да не се повтори, а аз ще се уверя в това."

"Вярвам, че възможността за шортване неопределено много пъти е патология и това трябва да бъде поправено и мисля, че първа стъпка от това е модернизирането на остарялата инфраструктура, върху която е изградено всичко. Просто нямаме възможност да проследим правилно кои акции са били скъсени и колко пъти се движат през нашата система за сетълмент. "

"В Robinhood трябва да сме сигурни, че това няма да се повтори, но Robinhood Securities имаше ограничени възможности и вярвам, че екипът е направил правилното и единственото нещо".

Кен Грифин Citadel:

"Както се опитвах да обясня ... качеството на изпълнението варира в зависимост от канала на поръчката, това е често разбираемо явление в икономиката."

"Ние се борихме в продължение на 15 години за основата, по която се разпределят поръчките, защото сме силно убедени, че Citadel е по-добре да осигури по-добро изпълнение на поръчките на дребно в дългосрочен план."

"Ние сме в състояние да споделяме нашия търговски нюх с инвеститорите на дребно, да им дадем по-добра цена и да плащаме за поток на поръчки на фирми като Robinhood".

"Това беше много важно за демократизацията на финансите."

"Вярвам, че краткият интерес към GameStop беше изключителен. Не съм сигурен, че си струва да се задълбочим в законодателните корекции за твърде уникални ситуации."

"Разбира се, ние разговаряме с Robinhood, тъй като управляваме значителна част от потока на техните поръчки.

"Ние не притежаваме DTCC. Ние не сме страна в дискусията/диалога между DTCC и Robinhood. Ние буквално нямаме нищо общо с DTCC, освен да бъдем член на DTCC ... Citadel Securities има задължение за най-добро изпълнение за всяка поръчка, която идва от Robinhood и се гордея колко сериозно нашият екип приема това добро изпълнение."

"Ако трябва да мислим за законодателните приоритети, това (късите продажби) не влиза в топ 100 на списъка."

Гейб Плоткин Melvin Capital:

"Мисля, че това е наистина добър въпрос (по отношение на повече докладване около късите продажби). Не аз мога да решава. Но ако това са правилата, тогава със сигурност ще ги спазвам."

"Всеки път, когато има къса продажба, намираме кредитополучател. Нашите системи всъщност ни принуждават да намерим кредитополучател. "

"През 2014 г. в самото ни начало (заехме къса позиция в GameStop).

"Не си спомням (колко струваше) по това време. Може би 40 долара. Вярвахме, че компанията има много структурни предизвикателства".

"Нашите системи няма да позволят това (гола къса позиция), така че не би било възможно да се направи."

"Те (търговците на дребно) се възползваха от възможността за къси продажби и ние ще трябва да се адаптираме".

Стив Хъфман Reddit:

"Прекарваме много време в Reddit за да гарантираме автентичността на нашата платформа. Така че имаме голям екип, посветен точно на тази задача. Всичко в Reddit - цялото съдържание е създадено от потребители, гласувано от потребителите и класирано от потребителите и ние се уверяваме, че е автентично и възможно най-малко манипулирано. И в този конкретен случай не видяхме признаци на манипулация."