Световната търговия нарасна повече от очакваното през миналата година въпреки сътресенията вследствие на войната между Русия и Украйна, съобщава Световната търговска организация (СТО), цитирана от "Ройтерс".

Причината е, че силно засегнатите страни успяха да заменят проблемните доставчици или продукти.

СТО прогнозира само 3% растеж за 2022 г., тъй като конфликтът причини големи смущения по отношение на износа, включително при пшеницата и горивата. Въпреки това главният икономист на организацията Ралф Оса заяви, че световната търговия се е "задържала".

"Не станахме свидетели на най-лошите прогнози, предвидени в началото на войната", отбеляза той. СТО не представи конкретни данни за миналата година, а поясни, че те ще бъдат налични през април.

Световната търговска организация е пред колапс изправена пред кризи по време на война

Световната търговска организация е пред колапс изправена пред кризи по време на война

Членовете са разделени по критични въпроси за храни и вериги за доставки

Оса добави, че световната търговия е устойчива, защото членовете на СТО са показали сдържаност в използването на ограниченията за износ. "Част от обяснението за ограниченото въздействие е, че световната търговска система остана отворена", посочи той.

Някои страни, които преди това разчитаха на внос от Украйна, смениха един хранителен продукт с друг, преминавайки например от пшеница към ориз, се посочва в доклада на СТО. Други намериха алтернативни доставчици, като Египет, който замени пшеницата от Украйна с внос от Европейския съюз и Съединените щати, както и Русия.

Войната в Украйна: Русия печели 97 млрд. долара от износ на газ и петрол

Войната в Украйна: Русия печели 97 млрд. долара от износ на газ и петрол

Основен вносител е ЕС

Дакладът показва, че като цяло износът на Украйна се е сринал с 30% през 2022 г.

По данни на СТО през същия период износът на Русия се е увеличил с 15,6% поради по-високите цени на горивата, торовете и зърнените култури,. Общият обем на износа обаче "може леко да е намалял".

Западните санкции срещу Русия за инвазията ѝ в Украйна доведоха свиха руския износ за Великобритания и Съединените щати и го увеличиха за Китай и Индия, отчете Оса и добави, че като цяло моделът на корекция е в съответствие с модела на санкциите.