От тази седмица Япония отново започва да приема туристи след повече от две години изолация заради пандемията, съобщава "Ройтерс".

Страната се надява на подем на туризма си на фона на затрудненията със затворени магазини и недостига на медицински персонал в болниците.

От вторник Япония отново ще предостави възможност за безвизови пътувания за десетки държави и ще сложи край един от най-засилените гранични контроли в света, който страната въведе с цел да ограничи разпространението на коронавируса.

Премиерът Фумио Кишида залага на туризма, за да стимулира икономиката на фона на 24-годишния срив на йената.

Собственикът на традиционен хан Арата Сава е сред нетърпеливите за завръщането на чуждестранните туристи, които са съставлявали 90% от гостите му. "Надявам се и очаквам много чужденци да дойдат в Япония, точно както преди COVID-19", казва Сава.

Япония ще приема до 20 000 пристигащи от чужбина на ден

Япония ще приема до 20 000 пристигащи от чужбина на ден

Страната удвоява дневния си лимит от следващия месец

Досега през 2022 г. едва малко над половин милион туристи са посетили Япония, в сравнение с рекордните 31,8 милиона през 2019 г. Целта на правителството за 2020 г., когато се очакваше да бъдат проведени летните Олимпийски игри, бяха 40 000 туристи, но очакванията не се оправдаха заради коронавируса.

Миналата седмица Кишида заяви, че правителството има за цел да привлече 5 милиона йени (34.5 милиарда долара) от туристи през годината. Но тази цел може да бъде прекалено амбициозна за сектор, който беше един от най-сериозно засегнатите по време на пандемията.

Според данни на правителството заетостта в хотелите се е сринала между 2019 г. и 2021 г.

През 2017 г. доклад за конкурентоспособността на пътуванията и туризма класира Япония на 4-то място от общо 141 държави. Япония е постигнала високи резултати в почти всички посочени аспекти, като здраве и хигиена, безопасност и сигурност, културни ресурси и условия за бизнес пътувания.

Япония възобновява туризма, но в ограничен мащаб

Япония възобновява туризма, но в ограничен мащаб

Малки групи ще бъдат допускани да влизат от края на този месец като "тестови случаи"