Япония ще бъде затруднена незабавно да прекрати вноса на руски петрол заради инвазията в Украйна. Това заяви министърът на икономиката, търговията и индустрията Коичи Хагиуда, цитиран от "Ройтерс".

Той направи изявлението си по време на посещение във Вашингтон, след като вчера Еропейската комисия предложи най-строгия пакет от санкции досега срещу Москва, включително ембарго върху суровия петрол.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще обсъди по-нататъшни санкции срещу Русия с други лидери от развитите икономики от групата на страните от Г-7 тази седмица, като това може да доведе до натиск върху Япония, която има опасения от въздействието на петролното ембарго.

Като се има предвид, че Япония е с ограничени ресурси, ще се сблъскаме с известна трудност да влезем в крак незабавно с други страни, предупреди Хагиуда.

И Япония осъди руската агресия срещу Украйна

И Япония осъди руската агресия срещу Украйна

Напрежение между Токио и Кремъл

По време на среща с министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо двамата се споразумяха за основните принципи за сътрудничество в областта на полупроводниците, целящи разнообразяване на капацитета за производство на чипове, повишаване на прозрачността, спешна реакция при недостиг и научноизследователска и развойна дейност.

"Тъй като светът се дестабилизира след войната в Украйна, координацията със съмишленици става все по-важна. Днешните разговори послужиха като голяма стъпка за напредъка на отношенията Япония-САЩ", заяви японският министър.

На отделна среща с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм Хагиуда поиска от Съединените щати да увеличат производството на втечнен природен газ (ВПГ), за да помогнат на Япония да намали енергийната си зависимост от Русия.

Вносът на петрол от Русия съставлява 4% от общия внос на петрол в Япония за последната фискална година до март. Природният газ от Москва съставлява 9% от вноса на Токио, а вносът на въглища от Русия е 11%.

Украински експерт: Без конкретни стъпки санкциите срещу Русия нямат никакъв смисъл

Украински експерт: Без конкретни стъпки санкциите срещу Русия нямат никакъв смисъл

Парите от износа трябвало да не достигат до Русия