Запорожката атомна електроцентрала ще премине напълно към руските стандарти до 2030 г. Това заяви за ТАСС Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на руския ядрен енергиен оператор "Росенергоатом".

"Имаме доста мащабни планове за модернизация и развитие. В момента тече анализът, уточняването на детайлите и подготовката на съответните производствени процеси за пускането на АЕЦ-а. Смятам, че прехвърлянето на Запорожката АЕЦ към руските стандарти ще бъде готово до 2030 г.", посочи той.

Карчаа подчерта, че става въпрос за много скъп проект за Москва, тъй като е инвестиция не само в самата централа, но и в град Запорожие и населението му.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа с мощност около 6000 мегавата. Тя произвеждаше 1/4 от цялата електроенергия в Украйна.

Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво, обяви Москва

Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво, обяви Москва

Украйна: Това е фейк, нужни са три години

Централата се състои от шест енергоблока и от 1996 г. работи като обособен блок на украинската атомна енергийна компания "Енергоатом".

През март миналата година Запорожката АЕЦ беше поставена под контрола на руската армия. Оттогава украинската армия периодично обстрелва както жилищните райони на Енергодар, така и района на централата с дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън, твърди ТАСС.

През октомври руският президент Владимир Путин издаде указ за прехвърляне на централата и всички украински служители от "Енергоатом" към дъщерно дружество на руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом". От своя страна Киев твърди, че прехвърлянето на активи представлява кражба.

САЩ предупреди Русия да не пипат американските ядрени технологии в Запорожката АЕЦ

САЩ предупреди Русия да не пипат американските ядрени технологии в Запорожката АЕЦ

АЕЦ съдържа ядрено техническо оборудване и данни с произход от САЩ, които се контролират от правителството на САЩ