Израелската артилерия улучи конвой от евакуиращи се цивилни граждани от Южен Ливан, предаде АП.

При обстрела са били ранени и журналисти - един йорданец, който работел като оператор за германски телевизионен канал, и шофьорът му. Двамата били прехвърлени до един от пунктовете на мироопазващите сили на ООН, за да получат медицинска помощ.

Конвоят се състоял от 150 автомобила на Червения кръст, които извеждали възрастни жители в шиитско селище. По данни на ДПА конвоят попаднал под кръстосания огън на Хизбула и на израелската армия .

Междувременно стана ясно, че израелски самолети няколко пъти са бомбардирали селища около пристанищния град Тир. Загинали са 10 души, в това число един йорданец, предаде БТА. В западната част на долината Бекаа са загинали трима души при въздушен удар.

Израел съобщи, че вчера и рано тази сутрин израелски самолети са атакували 130 цели, в това число база на Хизбула в долината на Бекаа, където били складирани ракети с далечен обсег, 57 сгради и постройки, използвани от групировката, 6 установки за изстрелване на ракети и 6 комуникационни съоръжения.

В същото време десетки ракети, изстреляни от Хизбула, улучиха няколко израелски града, ранявайки най-малко 6 души, съобщи Ройтерс като се позова на информация на израелската полиция.

Според неин говорител в петъчния ден са били изстреляни около 60 ракети. Ударен е бил пункт за бърза помощ в град Сафет. Засегнати са били и други шест града, сред които Кирят Шмона, Нахария, Рош Пина и Кармел. Ракети с голям обсег са попаднали в ненаселена местност близо до град Афула.

Също така стана ясно, че международният комитет на Червения кръст  е за "неприемлива" ситуацията, в която хиляди цивилни са блокирани заради обстрела между двете враждуващи страни. АФП предаде, че от Международния комитет на Червения кръст са поискали от израелската армия да спазва правата на цивилното население.

Управляващият орган на хуманитарната организация в Женева решил да разшири операциите си в Ливан и призова към набирането на фонд от 100 милиона швейцарски франка (63 милиона евро) за покриване на разходите до края на годината.

Освен това от Върховния комисарият на ООН за бежанците бе обявено, че се предвижда в началото на следващата седмица да бъде прехвърлен през Сирия конвой с хуманитарна помощ, който е бил блокиран през последните няколко дни.

Пратката съдържа 500 тона стоки от първа необходимост, предназначени за близо 20 000 ливанци, принудени да напуснат домовете си. Прехвърлянето ще бъде координирано от ООН, посочи говорителката на агенцията Дженифер Пагонис.

В същото време Кристофър Стокс, представител на международната неправителствена организация "Лекари без граници" обяви, че обещаните от Израел хуманитарни коридори до Южен Ливан са илюзорни.

Стокс подчерта пред журналисти в Бейрут, че в действителност няма достъп за хуманитарната помощ на юг и международната общност си прави илюзии, призовавайки за хуманитарни коридори.