Най-малко 131 души бяха убити при сблъсъци на мач в Индонезия. Съобщава се и за стотици ранени. 

Гневни фенове са нахлули на футболно игрище след мач в Маланг, Източна Ява в Индонезия късно в събота.

"При инцидента загинаха 127 души, двама от които са полицаи. Тридесет и четирима души загинаха на стадиона, а останалите починаха в болница", каза по-рано началникът на полицията в Източна Ява Нико Афинта в изявление в неделя.

Мачът между ФК "Арема" и Персебая Сурабая се проведе на стадион Канджурухан. След като "Арема" загуби с 3:2 на своя терен, десетки фенове нахлуха на терена. Times of Indonesia съобщи, че служителите по сигурността се опитват да държат тълпата на разстояние, като удрят и ритат поддръжници.

Когато избухнаха сбивания, властите изстреляха сълзотворен газ по терена и по трибуните. 

Местни новинарски издания съобщиха, че хиляди фенове са се борили да дишат и няколко в крайна сметка са припаднали. Представители на лигата казаха, че безредиците са причинили няколко смъртни случая, но не е ясно точно колко. Първоначалните доклади от стадиона сочат, че има десетки смъртни случаи, но това не може да бъде независимо потвърдено.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо, в неделя нареди всички мачове от лигата да бъдат спрени, докато не приключат разследванията.

Лигата незабавно спря играта поне за седмица. "Загрижени сме и дълбоко съжаляваме за този инцидент", каза Ахмад Хадиан Лукита, президент-директор на PT Liga Indonesia Baru, известен като LIB. "Споделяме нашите съболезнования и се надяваме, че това ще бъде ценен урок за всички нас."

Футболното насилие отдавна е проблем за Индонезия. Насилствените, често смъртоносни съперничества между големи отбори са често срещани. Някои отбори дори имат фен клубове с така наречените командири, които водят армии от привърженици на мачове в цяла Индонезия.

На терена често се хвърлят факли и полицията за борба с безредиците присъства редовно на много мачове.

От 90-те години на миналия век десетки фенове са били убити при насилие, свързано с футбола. След мача в събота броят ще нарасне отново.