Съд във Виетнам осъди двама американци от виетнамски произход на 14 години затвор за "опит за сваляне на правителството" от власт, съобщава "Ройтерс", цитирайки източник от съда.

Джеймс Нгуен и Ангел Фан са били осъдени заедно с 10 съучастници, които са получили по-малки присъди. На всички обвиняеми са били повдигнати едни и същи обвинения.

Фан и Нгуен бяха обвинени в управлението на мрежа от тайни агенти във Виетнам, някои от които са получили титли в правителството в сянка като "губернатор на Сайгон" или "командир на охранителите на националната отбрана", уточни официалният сайт на Министерството на обществената сигурност.

Двамата са възлагали "контрареволюционни" задачи на членовете на групата във Виетнам, включително план за излъчване на антиправителствена пропаганда от местни радиостанции, организиране на протести и накърняване на имиджа на бившия комунистически президент Хо Ши Мин.

"Останалите 10 обвиняеми в същото дело получиха затвор между пет и 11 години", отбелязаха от съда.

Фан и Нгуен ще бъдат депортирани след изтърпяването на наказанието си.

Според държавните медии двамата са действали от името на "временното национално правителство на Виетнам", което е базирана в американския щат Калифорния организация, ръководена от американски граждани от виетнамски произход, все още лоялни към вече липсващата държава Южен Виетнам.

Американската организация, която е разглеждана от Ханой като "терористична групировка", е изпратила Фан и Нгуен във Виетнам през февруари 2017 г., за да вършат предполагаемите си дейности по време на виетнамските национални празници, твърдят от Министерството на обществената сигурност.