Самолет с 18 афганистански мигранти, депортирани от Германия, е пристигнал на международното летище в Кабул рано тази сутрин от Мюнхен, съобщава ДПА.

Групата, която е отлетяла от летището в Мюнхен късно в сряда, е третата група от отхвърлени кандидати за убежище, която беше депортирана в Афганистан от Германия от декември насам.

Броят на върнатите хора е значително по-малък от 50-те, за които по-рано съобщиха от полицията в Бавария.

Очевидци уточняват, че един от 18-те депортирани на борда на самолета е изглеждал болен или слаб и е имал нужда от помощ при слизането от самолета.

Отбелязва се още, че мъжете, които са пристигнали в Кабул, изглеждали раздърпани и ядосани или разочаровани.

Един от депортираните посочил, че бил изведен от жилището си в Германия от полицията. "Вървете питайте (афганистанския президент Ашраф) Гани защо бяхме депортирани", сопнал се той.

24-годишен мъж от провинция Орузган, който е живял в Хамбург в продължение на пет години, е заявил, че нямал семейство в Афганистан, като всичките му близки били в Иран. Той бил арестуван в дома си в Германия и бил качен на самолета с трима полицаи.

Депортациите бяха остро разкритикувани в Германия от опозиционни партии и правозащитни организации, които твърдят, че голяма част от Афганистан не е безопасно място.

По-рано около 250 души се събраха на летището в Мюнхен, за да протестират срещу депортацията.