В района на Харков украинските служители на реда са открили 18 места, където руските нашественици са изтезавали украинци и са идентифицирали 1000 руски военни престъпници.

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

Открити са доказателстваза това в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми

Това изявление направи заместник-началникът на Главното следствено управление на Националната полиция на Украйна Сергей Пантелеев по време на брифинг във Военномедийния център, съобщава "Укринформ".

"При работа в освободените населени места полицията разкри 18 обекта, където руснаците незаконно са държали и изтезавали наши граждани. Помещенията на стаите за изтезания вече са прегледани; бяха документирани и събрани доказателства за военни престъпления", каза Пантелеев.

По думите му Националната полиция на Украйна е създала регистър на руските войници, прилагали изтезания срещу цивилни в Харковска област. В регистъра вече са включени над 1000 лица, чиято самоличност е известна на украинската страна.

Разследване на ООН: Руски войници са изнасилвали и измъчвали деца в Украйна

Разследване на ООН: Руски войници са изнасилвали и измъчвали деца в Украйна

Пред Съвета по правата на човека: Роднини са принуждавани да стават свидетели на престъпленията

Освен това служителите на реда са проверили над 2000 души за сътрудничество с врага.

Припомняме, че според разследване на ООН от правни експерти, огласено днес, има данни, че руснаци са изнасилвали и измъчвали деца в Украйна, извършили са голям брой екзекуции и са извършили други военни престъпления. 

В последната седмица украинските власти откриват множество масови гробове край Изюм, след като си върнаха този град. Множество са сравненията между Изюм и Буча.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска вече Международният наказателен съд (МНС) да може да разследва предполагаемото клане в източния украински град Изюм.

Зеленски настоя пред ООН Русия да понесе "справедливо наказание"

Зеленски настоя пред ООН Русия да понесе "справедливо наказание"

Той призова за създаването на специален военен трибунал