На две трети от заявленията за достъп до документите на Европейския съюз се дава положителен отговор. Това е посочил ръководителят на звено "Прозрачност, връзки с неправителствения сектор и външни отношения" към Генералния секретариат на Европейската комисия Жерар Легрис, съобщава БНР.

Над 6 500 са отправените до ЕК заявления за достъп, като броят има нараства с 50 на сто всяка година, каза Жерар Легрис.
Т

ой посочи, че повечето от заявленията идват от специалисти по европейските въпроси, неправителствени организации, стопански субекти и академичната общност, а не от обикновените граждани.

Обект на интерес най-често са документи, свързани с държавните помощи, конкуренцията, вътрешния пазар и с околната среда, допълни Легрис. Той посочи, че се осигурява достъп до всички документи на ЕС, освен ако оповестяването им и достъпът до тях не нарушава конкретен публичен или частен интерес.

Не се дава право на достъп до документи, свързани със защита на обществения ред, отбраната, националните взаимоотношения, финансовата и икономическа политика, защитата на частния живот и личните данни, отбеляза Легрис.

ЕС не желае да работи зад затворени врати, а се стреми към пълна прозрачност и публичност на неговата работа, посочи Легрис. По думите му само така може да се осигури качеството на взетите решения.

Днес бе представена пред депутати и служители на администрацията на парламента Зелената книга за публичен достъп до документи, държани от институциите на Европейската общност.